Eigenlijk kun je jouw bedrijf niet als jouw pensioen zien. Vermogen reserveren voor de oudedag buiten de onderneming is verstandig.Ga terug naar het artikeloverzicht


In jouw bedrijf bouw je vermogen op. Zodra je stopt kun je de waarde uitwinnen. Is dit “de” manier om pensioen op te bouwen?

In een gezond bedrijf bouw je vermogen op. De waarde zit bijvoorbeeld in het bedrijfspand waar je op afschrijft en bedrijfsmiddelen die een waarde vertegenwoordigen. Vergeet ook niet de goodwill. Dit is de marktwaarde van jouw bedrijf waar een koper ook weer baat bij kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan het klantenbestand. Zodra je stopt met jouw onderneming kun je alles verkopen. De opbrengst kun jij jouw AOW mee aanvullen, maar er zitten nog wel een aantal haken en ogen aan.

Hoe succesvol blijft jouw bedrijf?

Jouw bedrijf kan nu zeer succesvol zijn, maar dat zegt niets over de toekomst. Je kunt zakelijk in een neerwaartse spiraal terecht komen, zonder dat het jezelf te verwijten is. De economische omstandigheden kunnen tegenzitten. Het kan ook komen door overheidsbeslissingen of toenemende concurrentie waardoor de winstgevendheid wegvalt. Het bedrijfspand kan in waarde zakken in plaats van stijgen. Met negatieve scenario’s moet je ook rekening houden.

Als ondernemer kun je ook teveel risico’s nemen

Ondernemers die voor hun pensionering vertrouwen op de waardeontwikkeling van hun bedrijf nemen een onverantwoord groot risico. Je hebt al veel vermogen in het bedrijf zitten. Daarnaast ben je ook nog voor je inkomen afhankelijk van jouw bedrijf. Mogelijk werken zelfs ook nog gezinsleden in het bedrijf. Door ook nog jouw pensioen op het spel te zetten, valt er nogal wat vermogen weg bij een faillissement. In de praktijk blijkt dat niet stilstaan bij een pensioenopbouw onverstandig is.

Beter nu alvast buiten de onderneming vermogen reserveren

In tijden dat het goed gaat met de onderneming, kun je jaarlijks een bedrag gebruiken om een aanvulling op je AOW op te bouwen. Geld dat gebruikt is voor jouw oudedag kun je niet meer anders gebruiken. Toch is het verstandig. Je doet er alles aan om de onderneming verder te ontwikkelen, maar je moet jezelf niet vergeten. In de praktijk gebeurt het vaak dat werknemers het beter hebben na de pensionering in vergelijking met ondernemers die in het verleden succesvol waren. Door jaarlijks naar verhouding kleine bedragen te gebruiken voor je oudedag dupeer jij jouw bedrijf niet.

Je kunt natuurlijk wel deels vertrouwen op je onderneming voor je oude dag. Door wel iets aan vermogensopbouw buiten je onderneming om te doen, spreid je de risico’s. Een faillissement van jouw bedrijf ligt misschien nu niet voor de hand, maar uitsluiten kun je het ook niet. Graag maken wij jouw financiële toekomstplanning inzichtelijk. Je kunt een afspraak maken met onze specialisten voor een vrijblijvend gesprek.

Wat moet je weten over de annuïteitenhypotheek?
25/05/2018

De meeste huizenkopers kiezen voor de annuïteitenhypotheek, maar is dat ook voor jou de slimste keuze?

Lees artikel

Wat houdt het afspiegelingsbeginsel in?
24/05/2018

Bij een reorganisatie geldt het afspiegelingsbeginsel. Hoe gaat het in z’n werk en wat zijn de voorwaarden?

Lees artikel

Druk je energierekening met de volgende tips
23/05/2018

De energierekening is een zware vaste last. Je kunt met een paar nuttige tips besparen op de rekening.

Lees artikel

Welke verzekeringen heeft een werkgever echt nodig?
23/05/2018

Er zijn een aantal verzekeringen waar werkgevers echt niet zonder kunnen. Welke zijn het en waarom zijn ze zo noodzakelijk?

Lees artikel