Een kredietverzekering biedt jouw bedrijf bescherming tegen wanbetalers, maar deze verzekering is niet voor alle ondernemingen noodzakelijk.Ga terug naar het artikeloverzicht


Een kredietverzekering biedt bescherming tegen financieel verlies doordat afnemers jou niet betalen. Heb je deze verzekering echt nodig of kun je er ook zonder?

Je kunt financieel flink in de problemen komen door bedrijven en particulieren waarmee je een zakelijke relatie hebt. Het hoeft niet altijd slechte wil te zijn. Ook door bijvoorbeeld een faillissement kan het gebeuren. Je kunt het risico verzekeren, maar is het ook noodzakelijk? Je kunt alles wel verzekeren, maar je moet natuurlijk wel op de kosten blijven letten.

Wat houdt de kredietverzekering in?

Met jouw afnemers heb je een overeenkomst gesloten. Jij levert producten of diensten en de afnemer betaalt jou het verschuldigde bedrag. Lastig is het niet, maar door verschillende omstandigheden kunnen betalingen achterwege blijven. De afnemer wil of kan niet betalen, of ze betalen niet omdat ze niet tevreden zijn met jouw product of dienst. Je kunt in je recht staan, maar hoe dwing je betaling af? Een rechtsbijstandsverzekering kan uitkomst bieden, maar daar heb je niets aan als het geld er gewoon niet is. Met de kredietverzekering kun je het risico in bepaalde gevallen bij de verzekeraar neerleggen.

Wanneer keert de kredietverzekering uit?

Niet alle rekeningen die niet worden voldaan kun je het probleem maken van de verzekeraar. Betalingen die achterwege blijven door geschillen zal de kredietverzekeraar niet betalen. Voor de kredietverzekering gaat het om wanbetalingen waarvan de afnemer de rekening niet kan betalen. Dit kan zijn door een slechte financiële positie of door bijvoorbeeld een faillissement. De kredietverzekering heeft vooral waarde voor ondernemers die voor een groot deel van de omzet afhankelijk zijn van één of enkele opdrachtgevers. Door deze afhankelijkheid kan jouw onderneming failliet raken door het nalaten van betalingen door één grote klant.

Er zijn verschillende soorten kredietverzekeringen

Een kredietverzekering is altijd maatwerk. Geen enkel bedrijf is namelijk hetzelfde. Jouw onderneming kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van één opdrachtgever. Je kunt ook handel drijven met buitenlandse bedrijven in één bepaald land, waardoor de verzekering afgestemd moet worden op het betreffende land. Het is de taak van de verzekeringsadviseur om de dekking zo goed mogelijk af te stemmen op het risico.

Waar is de hoogte van de premie van afhankelijk?

De premie is natuurlijk afhankelijk van het risico dat de verzekeraar van jou overneemt. De belangrijkste factor is de omzet. Bij het verzekeren van bedrijven die in het buitenland gevestigd zijn, zullen de kosten hoger zijn. Per verzekeraar kunnen de verschillen ook groot zijn. Niet alleen qua premie, maar ook qua dekking.

Niet voor alle ondernemingen is de kredietverzekering echt noodzakelijk. Het is wel zaak om hier inzicht in te krijgen voordat je met omvangrijke wanbetalingen te maken krijgt.

Zzp’ers hebben recht op een gemeentelijke vangnetregeling
21/06/2018

Zzp’ers in financiële nood kunnen voor hulp aankloppen bij de gemeente. Het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) kan zzp’ers door een financiële crisis heen helpen.

Lees artikel

Wanneer is er alimentatie verschuldigd?
20/06/2018

Na een scheiding ben je mogelijk alimentatie verschuldigd. Welke soorten zijn er en wanneer ben je het verschuldigd?

Lees artikel

Weer minder zzp’ers hebben een arbeidsongeschiktheidsverzekering
19/06/2018

Een ondernemer kan eigenlijk niet zonder een aansprakelijkheidsverzekering. Waarom is dat en waarom hebben vooral jonge ondernemers deze verzekering niet?

Lees artikel

Het vakantieseizoen is weer in aantocht!
19/06/2018

Met het vakantieseizoen in het vooruitzicht is het belangrijk om na te gaan of u alle benodigde verzekeringen voor uw aankomende vakantie heeft afgesloten en of deze aansluiten op uw reis en vakantiebestemming!

Lees artikel