Vaste arbeidsovereenkomsten aan werknemers aanbieden doen werkgevers moeizaam. Tot hebben vaste medewerkers grote voordelen.Ga terug naar het artikeloverzicht


Werkgevers geven niet gemakkelijk meer vaste contracten weg aan werknemers. Toch hebben arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd grote voordelen voor de werkgever.

Met flexibel personeel kun je beter inspelen op de grillen van de economie en fluctuaties in het werk binnen het bedrijf. Toch heeft het binden van “vast” personeel ook grote voordelen. De voordelen kunnen zo groot zijn dat de nadelen weg worden gevaagd.

Goed personeel is schaars

Toen het economisch wat slechter ging was er een ruime keuze in personeel. Bedrijven durfden niet meer te investeren en uit te breiden. Mede hierdoor werd er meer personeel ontslagen dan aangenomen. De arbeidsmarkt is de laatste twee jaren sterk verbeterd. Hierdoor gaat het meer moeite kosten om goed opgeleid personeel te vinden. Vooral als het ook nog ervaren mensen moeten zijn. Het niet verlengen van een contract van een onmisbare werknemer, betekent dat de kennis en ervaring wegloopt naar de concurrentie.

Een vast contract of investeren in nieuwe mensen?

Je mag medewerkers drie keer een tijdelijk contract aanbieden. Ook mogen ze niet langer dan twee jaren met een tijdelijk contract werken. Na een half jaar uit dienst, kun je werknemers met een niet verlengd contract weer aannemen. Als je kiest voor het niet verlengen van een arbeidsovereenkomst, moet je een nieuw personeelslid aantrekken. In nieuwe mensen investeer je veel tijd om ze in te werken. Afhankelijk van de werkzaamheden kan het inwerken wel meerdere maanden in beslag nemen. Je loopt ook nog het risico dat het wederzijds niet bevalt. Gedurende de proeftijd kun je de medewerk(st)er ontslaan, maar hiermee verlies je ook weer tijd en geld.

Een ingewerkte werknemer vormt nog geen volwaardige medewerker

Werknemers met jarenlange ervaring hebben alles al een keer bij de hand gehad binnen het bedrijf. In lastige situaties weten ze wat ze moeten doen en ze zijn niet gek te krijgen. Ook klanten hechten zich aan vaste medewerkers. Dit voordeel kun je moeilijk op geld waarderen, maar ervaren personeel is van grote waarde voor een bedrijf.

Uitzendorganisaties moeten ook geld verdienen

Werken met uitzendkrachten heeft grote voordelen. Bij ziekte hoef je ze niet door te betalen. Als er achteraf gezien toch te weinig werk is, kun je ze gewoon weer naar huis sturen. De kosten voor deze flexibele krachten zijn een groot nadeel. Uitzendbureaus moeten namelijk ook een graantje meepikken. Ook zijn uitzendkrachten gemiddeld minder gedreven en gemotiveerd.

Tijdelijk personeel kan de beste oplossing zijn, maar weeg de nadelen wel mee. Blijf kritisch!

Zzp’ers hebben recht op een gemeentelijke vangnetregeling
21/06/2018

Zzp’ers in financiële nood kunnen voor hulp aankloppen bij de gemeente. Het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) kan zzp’ers door een financiële crisis heen helpen.

Lees artikel

Wanneer is er alimentatie verschuldigd?
20/06/2018

Na een scheiding ben je mogelijk alimentatie verschuldigd. Welke soorten zijn er en wanneer ben je het verschuldigd?

Lees artikel

Weer minder zzp’ers hebben een arbeidsongeschiktheidsverzekering
19/06/2018

Een ondernemer kan eigenlijk niet zonder een aansprakelijkheidsverzekering. Waarom is dat en waarom hebben vooral jonge ondernemers deze verzekering niet?

Lees artikel

Het vakantieseizoen is weer in aantocht!
19/06/2018

Met het vakantieseizoen in het vooruitzicht is het belangrijk om na te gaan of u alle benodigde verzekeringen voor uw aankomende vakantie heeft afgesloten en of deze aansluiten op uw reis en vakantiebestemming!

Lees artikel