Voor ondernemers die samenwerken in een bedrijf, kan een compagnonsverzekering een noodzakelijke verzekering zijn. Wat houdt de verzekering in?Ga terug naar het artikeloverzicht


Met een zakelijke partner een onderneming runnen zorgt voor een afhankelijkheid van elkaar. Bij overlijden van één van de partners kan een compagnonsverzekering onmisbaar zijn.

Een onderneming opzetten met een zakenpartner heeft voordelen. Met z’n tweeën krijg je meer gedaan en het financiële risico kun je ook spreiden. Bij een samenwerking is het belangrijk om goede afspraken te maken en ook vast te leggen. De eerste prioriteit is niet het risico van het overlijden afdekken, maar het vormt wel een belangrijk onderdeel van een goede bedrijfsvoering.

Welke problemen kunnen er ontstaan?

De toekomst van een bedrijf is afhankelijk van de input van de ondernemers achter het bedrijf. Bij overlijden van één van de eigenaren valt er een stuk ervaring en werkkracht weg. Maar dat is vaak niet het enige probleem waar de overgebleven ondernemers tegenaan lopen. De overleden compagnon laat zijn of haar bezittingen na aan de erfgenamen. Dus ook een deel van de onderneming. In de vennootschapsakte die is opgesteld bij het oprichten van de onderneming is vaak vastgelegd dat de andere partners het eerste recht hebben om dat deel van de onderneming van de nabestaanden over te nemen. Maar daar moet wel vermogen voor beschikbaar zijn. Vaak zit het vermogen vast in de onderneming.

Wat heb je aan een compagnonsverzekering?

Een lening op het bedrijf vestigen gaat mogelijk niet lukken en kan het voortbestaan van het bedrijf ook in gevaar brengen. Hier komen namelijk ook weer zware maandelijkse lasten uit voort. Met een compagnonsverzekering kunnen de zakenpartners op elkaars leven een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Bij overlijden van één van de compagnons keert de verzekering in één keer een bedrag uit. Met dit bedrag kunnen de nabestaanden van de overledene uitgekocht worden. Hierbij is het wel belangrijk om goed advies in te winnen. Als de verzekering niet op de juiste manier afgesloten is, wil de Belastingdienst ook nog een flink bedrag incasseren.

De verzekeringen kruislings afsluiten

De compagnons kunnen op elkaars leven een compagnonsverzekering afsluiten. Partner A sluit op het leven van partner B een overlijdensrisicoverzekering af. Partner A betaalt hiervoor ook de premie. Op dezelfde manier sluit partner B een overlijdensrisicoverzekering af op het leven van partner A. Op deze manier kan voorkomen worden dat er een enorme aanslag van de Belastingdienst komt. Het is belangrijk om de zaken goed vast te leggen. Begin hier niet zelf aan, maar zorg voor professionele begeleiding door een verzekeringsexpert.

Wat moet je doen bij schade aan jouw bedrijf?
26/04/2018

Verzekeraars leggen bij schade verplichtingen op. Bij schade moet de verzekeraar zo snel mogelijk op de hoogte gesteld worden. Wat moeten ondernemers doen bij schade aan het bedrijf?

Lees artikel

Ga je meer verdienen? Denk om de toeslagen!
25/04/2018

Bij het verstrekken van toeslagen gaat de Belastingdienst uit van een geschatte inkomen. Stijgt jouw inkomen? Mogelijk krijg je door minder toeslagen juist minder te besteden.

Lees artikel

Wat moet je echt weten over een faillissement?
24/04/2018

Je wordt bijna een deskundige op het gebied van faillissementen zodra je ermee te maken krijgt, maar sommige zaken kun je beter vooraf weten.

Lees artikel

Toch een persoonlijke lening in plaats van een tweede hypotheek?
20/04/2018

Een verbouwing aan jouw huis kun je financieren met een tweede hypotheek. Er zijn situaties denkbaar waarbij een persoonlijke lening een betere keuze is.

Lees artikel