Zzp’ers zijn liever niet met de administratie bezig, maar het moet toch gebeuren. Met een goed systeem kan het snel en eenvoudig beheerd worden.Ga terug naar het artikeloverzicht


Een schoenendoos vol met bonnetjes inleveren bij de boekhouder is niet meer van deze tijd. Bespaar geld en tijd met een strakke administratie.

Er zijn al boekhoudprogramma’s waarbij je een boekhouder niet meer nodig hebt. Voor zzp’ers die weinig gevoel hebben voor boekhouding of zich er geen tijd voor gunnen, kan dit een brug te ver zijn. Toch kun je redelijk eenvoudig ervoor zorgen dat de werkzaamheden van een boekhouder beperkt blijven. Jij weet namelijk meer over jouw bedrijfsvoering dan de boekhouder. Met onze tips kun je de werkzaamheden van de boekhouder met uren inkorten.

Inzicht en overzicht

Voor jezelf is het ook belangrijk om inzicht te hebben en te houden over wat er in komt en wat er weer uit gaat. Plan bijvoorbeeld wekelijks een uurtje of twee uurtjes in om overzicht te scheppen. Verzamel alle facturen en boek deze alvast in. Of zorg er in ieder geval voor dat alle betalingen eenvoudig te verklaren zijn met bonnetjes. Nu weet je nog goed hoe het zit. Over een paar maanden waarschijnlijk niet meer.

Overleg met de boekhouder een systeem

Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Overleg met de boekhouder hoe je werkzaamheden kunt overnemen. Door een goed systeem af te spreken kan de boekhouder de werkzaamheden flink inkorten. Daar komt nog als voordeel bij dat het jezelf ook beter bewust maakt hoe de onderneming eigenlijk draait. Gedurende het jaar kun je ook nog simpel bijsturen als je ergens steken laat vallen.

Stel de urenregistratie niet uit

Je moet minimaal 1.225 uren per jaar aan jouw onderneming besteden. Je moet ook aan kunnen tonen dat het daadwerkelijk zo is. Verwerk de gewerkte uren het liefst dagelijks. Je weet namelijk over een paar weken niet meer wat je vandaag gedaan hebt. En het moet toch gebeuren. Werk het bijvoorbeeld even bij zodra je de dag afsluit.

Werk nauwkeurig aan de BTW aangifte

Een goede administratie vormt ook de basis van de aangifte van de BTW. Schat het te betalen bedrag niet in, maar onderbouw het goed. Ook hierbij geldt weer dat je de administratie toch op orde moet hebben. Vaak gebeurt de aangifte eens per kwartaal. Zorg dat je uiterlijk aan het eind van de opvolgende maand de aangifte instuurt en de betaling verricht. Te laat betalen kan jou een boete opleveren.

Ga je niet gelijk facturen verwerken? Bewaar ze dan goed

Nu nog alle facturen verzamelen over 2017 is arbeidsintensief. Doe het in 2018 anders en leg alle facturen in ieder geval op één centrale plek. Je kunt zelfs overwegen om alle facturen die via de mail binnenkomen gelijk uit te printen en ook op dezelfde plek te leggen. Dit kost je weinig tijd, maar bij het klaar maken van de BTW-aangifte of de aangifte van de inkomstenbelasting gaat het jou veel tijd schelen.

Zzp’ers moeten geld achter de hand hebben, maar hoeveel?
18/09/2018

Als zzp’er heb je een wisselend inkomen. Om sterke schommelingen op te kunnen vangen moet je spaargeld achter de hand hebben. Hoeveel heb je nodig?

Lees artikel

Daarom sluit je een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren af
14/09/2018

Wist je dat de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren een zeer noodzakelijke verzekering is? Waarom kun je er niet zonder?

Lees artikel

Hoe zit het met een sterk wisselend inkomen en de AOV?
13/09/2018

Ook met een sterk wisselend inkomen kun je het risico van het arbeidsongeschikt raken verzekeren. Hoe gaan verzekeraars met deze schommelingen om?

Lees artikel

Een huis erven – hoeveel belasting betaal je?
12/09/2018

Hoeveel erfbelasting betaal je bij het erven van een huis? Gelukkig kun je recht hebben op een hoge vrijstelling.

Lees artikel