Welke automerken roesten sneller dan andere merken? Uit Brits onderzoek kom een top 10 van snelst roestende auto’s.Ga terug naar het artikeloverzicht


Hoe snel gaat een auto roesten? Tegenwoordig speelt dat niet zo’n grote rol meer omdat de kwaliteit van auto’s tegenwoordig hoog is. Maar niet altijd!

Voor de grap werd vroeger nog wel eens gezegd: “de Alfa Romeo roest al in de folder”. Maar dit soort grappen zijn dodelijk voor een automerk. De laatste twintig jaren heeft de autofabrikant grote stappen gezet in het voorkomen van roest. Onderzoekers van de Britse voertuigdatabase Cazana.com hebben onderzocht wat tegenwoordig de grootste roestbakken zijn. Ze hebben uitgezocht welke automerken het vaakst een waarschuwing krijgen in verband met roestvorming bij de Britse APK. Hier komen verrassende merken uit naar voren.

Waardoor gaan auto’s roesten?

De auto’s van tegenwoordig roesten niet meer zo snel. Maar let wel op met beschadigingen aan de lak. Een lakbeschadiging door bijvoorbeeld een ongeluk kan roest de kans geven. Als metaal bloot wordt gesteld aan lucht, kan corrosie ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door de zuurstof in de lucht. Dit zorgt voor een chemische reactie. Het roesten maakt het metaal kwetsbaar en het ziet er natuurlijk ook niet uit. Schade door het roesten van een auto is niet te claimen op de autoverzekering. Je kunt het dus beter voorkomen.

Wat zijn de grootste roestbakken?

Uit het onderzoek kwamen de volgende tien auto’s naar voren als de grootste roestbakken:

  1. Ford Fiesta
  2. Opel Corsa (De Britten kennen Opel als Vauxhall)
  3. Range Rover Sport
  4. Ford StreetKa
  5. Toyota RAV4
  6. Jeep Wrangler
  7. Volkswagen Polo
  8. Mini Hatchback
  9. Ford Ka
  10. Fiat Grande Punto

De cijfers zeggen niet alles

In het onderzoek is geen rekening gehouden met de verkoopcijfers van auto’s. De nummer één, de Ford Fiesta, is toevallig ook de meest verkochte auto in Groot-Brittannië. Daarnaast hebben auto’s met een lange levensduur ook een grotere kans op roestvorming. Ook dat verhaal gaat op voor de Fiesta. Er rijden in Groot-Brittannië veel oudere types van dit merk rond.

Slecht weer en strooizout vergroten de kans op roest

Beschadigingen aan de lak kunnen zorgen voor roest, maar ook weersinvloeden moet je niet vergeten. Een auto schoon en droog houden helpt om de lak in een goede conditie te houden. Het effect van strooizout kun je verzachten door in de winter vaker te wassen. Ook een paar keer per jaar je auto in de was zetten helpt. Autobezitters die aan de kust wonen hebben ook weer een grotere kans op roestvorming.

Een goede autoverzekering kan roestvorming indirect in sommige gevallen voorkomen. Het vormen van roest is niet verzekerd, maar met de juiste autoverzekering kun je schades zo snel mogelijk op kosten van de verzekeraar laten herstellen. Dit voorkomt roest.

Een hypotheek afsluiten zonder een overlijdensrisicoverzekering?
19/04/2019

Een overlijdensrisicoverzekering is vaak niet meer verplicht bij het afsluiten van een hypotheek, maar verstandig is het wel. Wat maakt deze verzekering zo belangrijk?

Lees artikel

Binnen één dag geld overmaken wordt mogelijk
17/04/2019

Binnenkort wordt het mogelijk om binnen 5 seconden bedragen over te boeken. Begin juli moet het systeem werken bij 7 Nederlandse banken. Wat ga je ervan merken?

Lees artikel

Een te laag verzekerd bedrag in de woonverzekering voorkomen
12/04/2019

Een te laag verzekerd bedrag in de woonverzekeringen kan grote gevolgen hebben bij schade. Hoe worden de verzekerde bedragen van de inboedelverzekering en de opstalverzekering vastgesteld?

Lees artikel

Maximale bestedingsvrijheid in plaats van maximale hypotheek?
10/04/2019

Vaak wordt er voor een hypotheek uitgegaan van wat het maximale op basis van het inkomen is, maar is dat wel verstandig? Misschien passen de hypotheeklasten niet binnen jouw budget.

Lees artikel