De meewerkaftrek geeft een fiscaal voordeel voor ondernemers waarvan de partner (deels) onbetaald meehelpt. Hoe werkt de meewerkaftrek?Ga terug naar het artikeloverzicht


Wist jij dat je jouw partner kunt belonen voor zijn of haar werkzaamheden binnen jouw bedrijf? Wanneer is deze zogenaamde meewerkaftrek aantrekkelijk?

De partners van ondernemers doen op de één of andere manier vaak ook werk voor de onderneming. Dit kan zijn de financiële administratie, of het maken en het beheren van afspraken. De meewerkaftrek of de partnervergoeding kan fiscaal gunstig zijn.

Hoe werkt de meewerkaftrek?

Voor een partner die niet of voor een gering bedrag op de loonlijst van de onderneming staat, kan een fiscaal trucje worden toegepast. En het is gewoon legaal. Afhankelijk van het aantal uren dat de ondernemer in de onderneming steekt, kan het voordeel oplopen tot 4 procent van de winst. Er worden wel een aantal voorwaarden gesteld, namelijk de volgende:

  • Volgens de Belastingdienst ben je een ondernemer;
  • Je moet minimaal 1.225 uren aan de onderneming besteden (urencriterium);
  • De partner heeft meegewerkt in de onderneming voor minimaal 525 uren per jaar;
  • Ook bij een vergoeding van minder dan 5.000 euro is de meewerkaftrek toe te delen.

Wat is het fiscaal voordeel?

Werkt de partner minimaal 525, maar niet meer dan 875 uren per jaar mee in de onderneming? Dan mag 1,25 procent van de winst worden afgetrokken. Komt de partner ook wel aan 1.225 uren per jaar? Dan bedraagt de aftrek 2 procent van de winst. Bij nog meer uren kan de aftrek oplopen tot 4 procent van de winst.

Het aantal uren moet wel aannemelijk zijn

Als de partner 1.750 uren of meer in de onderneming investeert, bedraagt de aftrek 4 procent van de winst. Maar op verzoek van de Belastingdienst moet je het aantal uren wel aannemelijk maken. De partner van een zzp’er in de bouw doet bijvoorbeeld de administratie. Het is moeilijk te verdedigen dat de partner hiervoor 1.750 uren per jaar nodig heeft. Het is nog maar de vraag of 525 uren per jaar aannemelijk te maken is. Dat komt namelijk neer op ongeveer 10 uren in de week. Met de meewerkaftrek doe je er verstandig aan om ook voor de partner een urenregistratie bij te houden.

Is de meewerkaftrek aantrekkelijk?

Of het uit kan is afhankelijk van de hoogte van de winst. Bij een winst van 50.000 euro gaat het voor de partner die 525 uren meewerkt om 625 euro. In dat geval is het interessant, maar een startende ondernemer met een winst van 10.000 euro, kan zichzelf afvragen of het voor een dergelijk gering bedrag uit kan om een urenadministratie bij te houden om de gewerkte uren aannemelijk te maken.

Wat betaal je voor jouw overlijdensrisicoverzekering?
19/10/2018

De overlijdensrisicoverzekering is de laatste jaren veel goedkoper geworden. Vaak kan het uit om de oude polis te beëindigen, maar niet altijd.

Lees artikel

Weer pleidooi voor verplichte verzekering voor zzp’ers
18/10/2018

Moet een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht worden voor zelfstandigen? Al jaren wordt erover gesproken, maar er zijn zowel voorstanders als tegenstanders.

Lees artikel

Kapitaal opbouwen voor het betalen van de studie van je kind
17/10/2018

De kinderen laten studeren is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Er hangt namelijk een fors prijskaartje aan.

Lees artikel

Zelfstandigen kunnen belasting besparen in Q4
16/10/2018

In het laatste kwartaal van 2018 kun je nog net fiscaal voordeel pakken. Hoe doe je dat? Waar liggen de mogelijkheden om de belastingdruk te verlagen?

Lees artikel