Ondernemers kunnen een spaarkapitaal opbouwen om op deze manier het inkomen na pensionering aan te vullen. Maar er zijn betere manieren.Ga terug naar het artikeloverzicht


Ondernemers die geen pensioen opbouwen kunnen spaargeld achter de hand houden ter aanvulling op de AOW. Hier kleven wel een aantal nadelen aan.

Geld contant houden heeft voordelen. Je kunt een gereserveerd spaarkapitaal ook gebruiken voor andere doeleinden als het toch noodzakelijk is. Dat is ook gelijk een nadeel. Er komen namelijk altijd wel situaties dat je geld goed kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een investering. Voor de pensioen gereserveerd geld moet deze bestemming ook houden. Door het bedrag echt te gebruiken voor bijvoorbeeld het opbouwen van een lijfrentekapitaal kun je er ook niet over beschikken. Er zijn nog meer redenen waarom sparen niet de oplossing is voor een goed verzorgde oudedag.

Het rendement op spaargeld is laag

Sparen levert weinig of eigenlijk beter gezegd niets meer op. De meeste banken bieden een spaarrente van iets boven de nul procent. Ondernemers die nog tientallen jaren moeten tot de pensioendatum kunnen beter kiezen voor een andere manier om geld te investeren. Beleggen neemt risico’s met zich mee, maar over een periode van tientallen jaren is het risico nog te overzien. Het blijft natuurlijk wel opletten hoe je het geld wegzet. De risico’s moeten wel beheersbaar zijn.

Over spaargeld moet je jaarlijks belasting betalen

De Belastingdienst houdt vermogensrendementsheffing in over jouw vermogen waarover je op 1 januari beschikt. De hoogte van de heffing is afhankelijk van de omvang van het vermogen. Vooral over grotere vermogens gaat het om een zware heffing. Het gaat bijvoorbeeld om een jaarlijkse heffing van 1,3 procent. Er geldt wel een vrijstelling van 30.000 euro. Deze heffing ben je jaarlijks verschuldigd. Door het geld bijvoorbeeld te storten in de vorm van een lijfrente, telt het niet mee voor de vermogensrendementsheffing .

Het spaargeld is geen afgeschermd vermogen

Een pensioenkapitaal is veilig bij een faillissement of bij een schuldsanering. Het kapitaal wordt gezien als een onderdeel van het pensioen en dus niet meer als een uit te winnen vermogen. Op deze manier bescherm je het opgebouwde vermogen dus.

Sparen geeft geen fiscaal voordeel

Het bedrag dat je jaarlijks apart zet als pensioenvoorziening is aftrekbaar. De investering kun je aftrekken van jouw inkomen of de winst. Vooral met een inkomen in de hoogste belastingschijf kan dit een leuke besparing op de belastingheffing opleveren. Na pensionering wordt het inkomen uit het opgebouwde kapitaal weer belast. Normaal gesproken is het inkomen na pensionering lager, dus pak je op deze manier mogelijk een fiscaal voordeel. Je kunt de inleg nu bijvoorbeeld aftrekken tegen 51,95 procent en na pensionering reken je weer af met de Belastingdienst tegen 40,85 procent.

Wat betaal je voor jouw overlijdensrisicoverzekering?
19/10/2018

De overlijdensrisicoverzekering is de laatste jaren veel goedkoper geworden. Vaak kan het uit om de oude polis te beëindigen, maar niet altijd.

Lees artikel

Weer pleidooi voor verplichte verzekering voor zzp’ers
18/10/2018

Moet een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht worden voor zelfstandigen? Al jaren wordt erover gesproken, maar er zijn zowel voorstanders als tegenstanders.

Lees artikel

Kapitaal opbouwen voor het betalen van de studie van je kind
17/10/2018

De kinderen laten studeren is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Er hangt namelijk een fors prijskaartje aan.

Lees artikel

Zelfstandigen kunnen belasting besparen in Q4
16/10/2018

In het laatste kwartaal van 2018 kun je nog net fiscaal voordeel pakken. Hoe doe je dat? Waar liggen de mogelijkheden om de belastingdruk te verlagen?

Lees artikel