Ondernemers kunnen een spaarkapitaal opbouwen om op deze manier het inkomen na pensionering aan te vullen. Maar er zijn betere manieren.Ga terug naar het artikeloverzicht


Ondernemers die geen pensioen opbouwen kunnen spaargeld achter de hand houden ter aanvulling op de AOW. Hier kleven wel een aantal nadelen aan.

Geld contant houden heeft voordelen. Je kunt een gereserveerd spaarkapitaal ook gebruiken voor andere doeleinden als het toch noodzakelijk is. Dat is ook gelijk een nadeel. Er komen namelijk altijd wel situaties dat je geld goed kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een investering. Voor de pensioen gereserveerd geld moet deze bestemming ook houden. Door het bedrag echt te gebruiken voor bijvoorbeeld het opbouwen van een lijfrentekapitaal kun je er ook niet over beschikken. Er zijn nog meer redenen waarom sparen niet de oplossing is voor een goed verzorgde oudedag.

Het rendement op spaargeld is laag

Sparen levert weinig of eigenlijk beter gezegd niets meer op. De meeste banken bieden een spaarrente van iets boven de nul procent. Ondernemers die nog tientallen jaren moeten tot de pensioendatum kunnen beter kiezen voor een andere manier om geld te investeren. Beleggen neemt risico’s met zich mee, maar over een periode van tientallen jaren is het risico nog te overzien. Het blijft natuurlijk wel opletten hoe je het geld wegzet. De risico’s moeten wel beheersbaar zijn.

Over spaargeld moet je jaarlijks belasting betalen

De Belastingdienst houdt vermogensrendementsheffing in over jouw vermogen waarover je op 1 januari beschikt. De hoogte van de heffing is afhankelijk van de omvang van het vermogen. Vooral over grotere vermogens gaat het om een zware heffing. Het gaat bijvoorbeeld om een jaarlijkse heffing van 1,3 procent. Er geldt wel een vrijstelling van 30.000 euro. Deze heffing ben je jaarlijks verschuldigd. Door het geld bijvoorbeeld te storten in de vorm van een lijfrente, telt het niet mee voor de vermogensrendementsheffing .

Het spaargeld is geen afgeschermd vermogen

Een pensioenkapitaal is veilig bij een faillissement of bij een schuldsanering. Het kapitaal wordt gezien als een onderdeel van het pensioen en dus niet meer als een uit te winnen vermogen. Op deze manier bescherm je het opgebouwde vermogen dus.

Sparen geeft geen fiscaal voordeel

Het bedrag dat je jaarlijks apart zet als pensioenvoorziening is aftrekbaar. De investering kun je aftrekken van jouw inkomen of de winst. Vooral met een inkomen in de hoogste belastingschijf kan dit een leuke besparing op de belastingheffing opleveren. Na pensionering wordt het inkomen uit het opgebouwde kapitaal weer belast. Normaal gesproken is het inkomen na pensionering lager, dus pak je op deze manier mogelijk een fiscaal voordeel. Je kunt de inleg nu bijvoorbeeld aftrekken tegen 51,95 procent en na pensionering reken je weer af met de Belastingdienst tegen 40,85 procent.

Ondernemers hebben het elektrisch rijden een succes gemaakt
21/02/2019

De elektrische auto lijkt nu echt doorgebroken. Dat komt voor een deel door de ondernemers die in 2018 over zijn gestapt van benzine naar stroom. Waarom stapten ze over?

Lees artikel

Waarom moet je wel sparen voor de kinderen?
20/02/2019

De noodzaak voor het sparen voor de kinderen is toegenomen. De studiefinanciering stelt namelijk niet meer zoveel voor, en als ze het huis uit gaan kunnen ze ook wel een steuntje in de rug gebruiken.

Lees artikel

Aangepaste openingstijd kantoor Roosendaal 1 maart 2019
20/02/2019

1 maart bestaan Klasse Advies Roosendaal en Van Dommele Adviesgroep exact 10 jaar! In verband met dit jubileum is ons kantoor op vrijdag 1 maart vanaf 12.00 uur gesloten.

Lees artikel

Meld belangrijke wijzigingen altijd direct
20/02/2019

Is er onlangs iets gewijzigd in uw bedrijfs- of privésituatie wat van invloed kan zijn op uw verzekeringen? Meld deze wijziging dan direct aan ons!

Lees artikel