Ondernemers kunnen een spaarkapitaal opbouwen om op deze manier het inkomen na pensionering aan te vullen. Maar er zijn betere manieren.Ga terug naar het artikeloverzicht


Ondernemers die geen pensioen opbouwen kunnen spaargeld achter de hand houden ter aanvulling op de AOW. Hier kleven wel een aantal nadelen aan.

Geld contant houden heeft voordelen. Je kunt een gereserveerd spaarkapitaal ook gebruiken voor andere doeleinden als het toch noodzakelijk is. Dat is ook gelijk een nadeel. Er komen namelijk altijd wel situaties dat je geld goed kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een investering. Voor de pensioen gereserveerd geld moet deze bestemming ook houden. Door het bedrag echt te gebruiken voor bijvoorbeeld het opbouwen van een lijfrentekapitaal kun je er ook niet over beschikken. Er zijn nog meer redenen waarom sparen niet de oplossing is voor een goed verzorgde oudedag.

Het rendement op spaargeld is laag

Sparen levert weinig of eigenlijk beter gezegd niets meer op. De meeste banken bieden een spaarrente van iets boven de nul procent. Ondernemers die nog tientallen jaren moeten tot de pensioendatum kunnen beter kiezen voor een andere manier om geld te investeren. Beleggen neemt risico’s met zich mee, maar over een periode van tientallen jaren is het risico nog te overzien. Het blijft natuurlijk wel opletten hoe je het geld wegzet. De risico’s moeten wel beheersbaar zijn.

Over spaargeld moet je jaarlijks belasting betalen

De Belastingdienst houdt vermogensrendementsheffing in over jouw vermogen waarover je op 1 januari beschikt. De hoogte van de heffing is afhankelijk van de omvang van het vermogen. Vooral over grotere vermogens gaat het om een zware heffing. Het gaat bijvoorbeeld om een jaarlijkse heffing van 1,3 procent. Er geldt wel een vrijstelling van 30.000 euro. Deze heffing ben je jaarlijks verschuldigd. Door het geld bijvoorbeeld te storten in de vorm van een lijfrente, telt het niet mee voor de vermogensrendementsheffing .

Het spaargeld is geen afgeschermd vermogen

Een pensioenkapitaal is veilig bij een faillissement of bij een schuldsanering. Het kapitaal wordt gezien als een onderdeel van het pensioen en dus niet meer als een uit te winnen vermogen. Op deze manier bescherm je het opgebouwde vermogen dus.

Sparen geeft geen fiscaal voordeel

Het bedrag dat je jaarlijks apart zet als pensioenvoorziening is aftrekbaar. De investering kun je aftrekken van jouw inkomen of de winst. Vooral met een inkomen in de hoogste belastingschijf kan dit een leuke besparing op de belastingheffing opleveren. Na pensionering wordt het inkomen uit het opgebouwde kapitaal weer belast. Normaal gesproken is het inkomen na pensionering lager, dus pak je op deze manier mogelijk een fiscaal voordeel. Je kunt de inleg nu bijvoorbeeld aftrekken tegen 51,95 procent en na pensionering reken je weer af met de Belastingdienst tegen 40,85 procent.

Kindje op komst? – Wat betekent het financieel?
19/12/2018

Gezinsuitbreiding zorgt ook voor een stijging van de uitgaven. Welke kosten kun je rekening mee houden bij en na de bevalling?

Lees artikel

Wanneer sluit je een CAR verzekering af?
18/12/2018

De Constructie All Risk verzekering (CAR) is voor bepaalde bedrijven een belangrijke verzekering. Wat heb je aan een dergelijke verzekering?

Lees artikel

Autoverzekering – Welke termen hoor je vaak?
14/12/2018

Van sommige veel gebruikte termen voor de autoverzekeringen wordt uitgegaan dat je ze kent, maar wat betekenen ze eigenlijk? Wij leggen ze in heldere taal uit.

Lees artikel

Laat de AOV zo lang mogelijk doorlopen
13/12/2018

Stem de arbeidsongeschiktheidsverzekering bij voorkeur af op de begindatum van jouw pensioen. Helaas is dat niet altijd mogelijk.

Lees artikel