De BTW aangifte moet met zorg gebeuren. Een aantal veelgemaakte fouten willen wij jou voor behoeden.Ga terug naar het artikeloverzicht


De BTW aangifte kunnen ondernemers zelf doen, maar let wel op dat je geen fouten maakt. Welke fouten komen vaak voor in de BTW aangifte?

Een fout in de BTW aangifte is vaak geen groot issue. De accountant of de boekhouder kan het later wel weer rechttrekken. Maar liever voorkom je fouten. Dit geeft jou en je boekhouder of accountant een besparing in tijd. Bijbetalen omdat je te weinig hebt afgedragen wil je liever ook voorkomen. Een aantal foutgevoelige zaken lichten wij toe.

Niet de datum van ontvangst van een betaling is bepalend

Over het algemeen kun je stellen dat de factuurdatum bepalend is voor de BTW aangifte. Een factuur verstuurd en gedateerd op 30 september moet dus in de aangifte over het derde kwartaal meegenomen worden. De betaling komt binnen in het vierde kwartaal, maar dat doet niet ter zake. Dit geldt niet voor ondernemers die het kasstelsel toepassen. Bedrijven die voornamelijk aan particulieren leveren, kunnen dit stelsel toepassen. In dat geval is de datum van ontvangst van een betaling bepalend voor de BTW aangifte.

Let op wat wel en niet aftrekbaar is

Je kunt op eigen houtje bepalen wat je aan BTW kunt verrekenen, maar zorg er wel voor dat je het ook daadwerkelijk kunt verrekenen. De kosten voor een lunch onderweg mag je niet verrekenen. Hetzelfde geldt voor de benzinekosten voor zzp’ers die voor zakelijke ritjes de privé auto gebruiken. Het gaat vaak om naar verhouding kleine bedragen, maar gedurende een jaar kunnen de foutieve verrekeningen hoog oplopen.

Neem geen voorschot op waar je mogelijk recht op hebt

De kleine ondernemersregeling geeft ondernemers met een geringe omzet de af te dragen BTW deels of geheel retour. Pas aan het eind van het jaar kun je met zekerheid zeggen dat je hier recht op hebt. Je mag niet alvast er vanuit gaan dat je voor de regeling in aanmerking komt. Ook investeringen die je in de loop van het jaar gaat doen mag je niet alvast verrekenen bij de BTW aangifte.

Wees niet te laat

De Belastingdienst kan jou een boete geven als je de aangifte te laat indient. Overigens is dat niet voldoende. Ook de betaling moet op tijd binnen zijn. Wacht dus niet tot het laatste moment.

Pas op met het vermengen met privé

Vooral voor zzp’ers is het vaak lastig om privé en zakelijk gesplitst te houden. Dat komt omdat de grens vaag is. Toch doe je er verstandig aan om een duidelijke grens te trekken. Een voor de kinderen gekochte smartphone is dus geen zakelijke investering. Je kunt de BTW aftrekken, maar de smartphone maakt dan onderdeel uit van de zakelijke bezittingen. Voor de inkomstenbelasting moet de smartphone dus ook weer als zakelijk behandeld worden.

Voorkom de teleurstelling dat je over het belastingjaar nog een bedrag extra moet overmaken naar de Belastingdienst.

Wat betaal je voor jouw overlijdensrisicoverzekering?
19/10/2018

De overlijdensrisicoverzekering is de laatste jaren veel goedkoper geworden. Vaak kan het uit om de oude polis te beëindigen, maar niet altijd.

Lees artikel

Weer pleidooi voor verplichte verzekering voor zzp’ers
18/10/2018

Moet een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht worden voor zelfstandigen? Al jaren wordt erover gesproken, maar er zijn zowel voorstanders als tegenstanders.

Lees artikel

Kapitaal opbouwen voor het betalen van de studie van je kind
17/10/2018

De kinderen laten studeren is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Er hangt namelijk een fors prijskaartje aan.

Lees artikel

Zelfstandigen kunnen belasting besparen in Q4
16/10/2018

In het laatste kwartaal van 2018 kun je nog net fiscaal voordeel pakken. Hoe doe je dat? Waar liggen de mogelijkheden om de belastingdruk te verlagen?

Lees artikel