De BTW aangifte moet met zorg gebeuren. Een aantal veelgemaakte fouten willen wij jou voor behoeden.Ga terug naar het artikeloverzicht


De BTW aangifte kunnen ondernemers zelf doen, maar let wel op dat je geen fouten maakt. Welke fouten komen vaak voor in de BTW aangifte?

Een fout in de BTW aangifte is vaak geen groot issue. De accountant of de boekhouder kan het later wel weer rechttrekken. Maar liever voorkom je fouten. Dit geeft jou en je boekhouder of accountant een besparing in tijd. Bijbetalen omdat je te weinig hebt afgedragen wil je liever ook voorkomen. Een aantal foutgevoelige zaken lichten wij toe.

Niet de datum van ontvangst van een betaling is bepalend

Over het algemeen kun je stellen dat de factuurdatum bepalend is voor de BTW aangifte. Een factuur verstuurd en gedateerd op 30 september moet dus in de aangifte over het derde kwartaal meegenomen worden. De betaling komt binnen in het vierde kwartaal, maar dat doet niet ter zake. Dit geldt niet voor ondernemers die het kasstelsel toepassen. Bedrijven die voornamelijk aan particulieren leveren, kunnen dit stelsel toepassen. In dat geval is de datum van ontvangst van een betaling bepalend voor de BTW aangifte.

Let op wat wel en niet aftrekbaar is

Je kunt op eigen houtje bepalen wat je aan BTW kunt verrekenen, maar zorg er wel voor dat je het ook daadwerkelijk kunt verrekenen. De kosten voor een lunch onderweg mag je niet verrekenen. Hetzelfde geldt voor de benzinekosten voor zzp’ers die voor zakelijke ritjes de privé auto gebruiken. Het gaat vaak om naar verhouding kleine bedragen, maar gedurende een jaar kunnen de foutieve verrekeningen hoog oplopen.

Neem geen voorschot op waar je mogelijk recht op hebt

De kleine ondernemersregeling geeft ondernemers met een geringe omzet de af te dragen BTW deels of geheel retour. Pas aan het eind van het jaar kun je met zekerheid zeggen dat je hier recht op hebt. Je mag niet alvast er vanuit gaan dat je voor de regeling in aanmerking komt. Ook investeringen die je in de loop van het jaar gaat doen mag je niet alvast verrekenen bij de BTW aangifte.

Wees niet te laat

De Belastingdienst kan jou een boete geven als je de aangifte te laat indient. Overigens is dat niet voldoende. Ook de betaling moet op tijd binnen zijn. Wacht dus niet tot het laatste moment.

Pas op met het vermengen met privé

Vooral voor zzp’ers is het vaak lastig om privé en zakelijk gesplitst te houden. Dat komt omdat de grens vaag is. Toch doe je er verstandig aan om een duidelijke grens te trekken. Een voor de kinderen gekochte smartphone is dus geen zakelijke investering. Je kunt de BTW aftrekken, maar de smartphone maakt dan onderdeel uit van de zakelijke bezittingen. Voor de inkomstenbelasting moet de smartphone dus ook weer als zakelijk behandeld worden.

Voorkom de teleurstelling dat je over het belastingjaar nog een bedrag extra moet overmaken naar de Belastingdienst.

Kindje op komst? – Wat betekent het financieel?
19/12/2018

Gezinsuitbreiding zorgt ook voor een stijging van de uitgaven. Welke kosten kun je rekening mee houden bij en na de bevalling?

Lees artikel

Wanneer sluit je een CAR verzekering af?
18/12/2018

De Constructie All Risk verzekering (CAR) is voor bepaalde bedrijven een belangrijke verzekering. Wat heb je aan een dergelijke verzekering?

Lees artikel

Autoverzekering – Welke termen hoor je vaak?
14/12/2018

Van sommige veel gebruikte termen voor de autoverzekeringen wordt uitgegaan dat je ze kent, maar wat betekenen ze eigenlijk? Wij leggen ze in heldere taal uit.

Lees artikel

Laat de AOV zo lang mogelijk doorlopen
13/12/2018

Stem de arbeidsongeschiktheidsverzekering bij voorkeur af op de begindatum van jouw pensioen. Helaas is dat niet altijd mogelijk.

Lees artikel