In het laatste kwartaal van 2018 kun je nog net fiscaal voordeel pakken. Hoe doe je dat? Waar liggen de mogelijkheden om de belastingdruk te verlagen?Ga terug naar het artikeloverzicht


Door uitgaven naar voren te halen en inkomen naar volgend jaar door te schuiven is er een fiscaal voordeel haalbaar. Hoe bespaar je geld?

Het is de bedoeling om per 1 januari 2019 de belastingschijven te herzien. Er zijn nu nog vier schijven met als hoogste een heffing van 51,95 procent over het inkomen vanaf 68.507 euro. Per 2019 zou de heffing in de hoogste belastingschijf verlaagd worden naar 49,5 procent. Procentueel is het verschil klein, maar in euro’s kan het verschil groot zijn. Hoe kun je in het laatste kwartaal van 2018 nog besparen op de belastingheffing?

Inkomen in de hoogste belastingschijf? Betaal de hypotheekrente vooruit!

In 2018 kun je de betaalde hypotheek nog aftrekken tegen een percentage van 49,5 procent. In 2019 zakt dit percentage naar 49 procent. Het fiscaal voordeel blijft de jaren daarna ook nog verder zakken. Je mag in 2018 al voor een half jaar de hypotheekrente vooruit betalen en nog in 2018 aftrekken van het inkomen. Het kan ook nog een voordeel geven op de vermogensrendementsheffing. Dit is de heffing over jouw vermogen. De heffing wordt berekend over jouw vermogen op 1 januari. Bij het vooruit betalen verlaag je het vermogen.

Inkomen doorschuiven naar volgend jaar

De laatste maanden van het jaar zijn vaak drukke maanden voor veel zelfstandigen. Werk doorschuiven naar begin volgend jaar zal rust geven in deze drukke periode. Fiscaal kan het ook handig zijn. Door de lagere heffing op het inkomen volgend jaar kan het ook de belastingdruk op het inkomen verlagen.

Investeringen nog doen in 2018

Er kunnen meerdere redenen zijn om investeringen die op termijn moeten gebeuren nog dit jaar door te voeren. Op deze manier druk je de winst. Ook voor bijvoorbeeld de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kan het aan te raden zijn. Overleg de geplande investering wel eerst met de boekhouder of de accountant, want het eventuele voordeel moet vooraf wel goed doorgerekend worden.

Giften aan kinderen of kleinkinderen zijn niet aftrekbaar.

Haal voor 2019 geplande giften naar voren

Voor giften geldt er een drempelbedrag. Alleen als giften boven dit bedrag uitkomen, zijn ze aftrekbaar van het inkomen. Het drempelbedrag bedraagt 1 procent van het inkomen. Let wel op de voorwaarden voor het af kunnen trekken van giften. Ze moeten geschonken zijn aan een zogenaamde ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dit zijn door de Belastingdienst erkende instellingen. Giften aan kinderen of kleinkinderen zijn niet aftrekbaar. Onder voorwaarden zijn deze schenkingen wel vrij van schenkbelasting.

Nog een aanvulling op het pensioen opbouwen?

In de laatste maanden van het jaar kun je ook nog iets goeds doen voor jouw pensioen. Stort bijvoorbeeld nog een bedrag op een bankspaarrekening waar je een lijfrentekapitaal in opbouwt. Op deze manier kun je een aanvulling op de AOW-uitkering opbouwen.

Hypotheekvorm toegelicht – Wat is een beleggingshypotheek?
17/05/2019

In de betere beursjaren was de beleggingshypotheek populair. Helaas zijn het niet alleen maar positieve rendementen. Wat houdt de beleggingshypotheek in?

Lees artikel

Oeps… aangifte inkomstenbelasting vergeten! Wat nu?
15/05/2019

Wat als je in de maand mei erachter komt dat je vergeten bent om de aangifte inkomstenbelasting over 2018 in te dienen? Wat zijn de gevolgen en hoe kun je nog grotere gevolgen voorkomen?

Lees artikel

Huissleutel kwijt – biedt de inboedelverzekering nog wel dekking?
10/05/2019

Na het verliezen van huissleutels heb je een grotere kans op diefstal en inbraak. Biedt de inboedelverzekering dekking in dat geval en hoe zit het met het vervangen van sloten? Wie draagt de kosten?

Lees artikel

Interessante weetjes over hypotheekrentes
08/05/2019

Wat moeten huiseigenaren weten over de hypotheekrente? Wist je dat een lage hypotheekrente niet voor alle hypotheekvormen gunstig is?

Lees artikel