Moet een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht worden voor zelfstandigen? Al jaren wordt erover gesproken, maar er zijn zowel voorstanders als tegenstanders.Ga terug naar het artikeloverzicht


Het plan van het verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid duikt eens in de zoveel tijd weer op. Wat is nu weer de reden voor de verplichtstelling?

De werkgeversorganisatie AWVN heeft gepleit voor het verplicht stellen van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Verzekeraars zeggen op hun beurt dat het verplicht verzekeren geen goed idee is. Er zijn veel zzp’ers niet verzekerd tegen het risico van het arbeidsongeschikt raken, maar het verplicht stellen gaat volgens de verzekeraars een stap te ver.

Minder dan 20 procent van de zzp’ers is verzekerd

Slechts 19 procent van de zzp’ers die het ondernemerschap als het hoofdinkomen heeft, is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. De hoofdreden voor het onverzekerd zijn is volgens de AWVN de hoge premie die voor bepaalde beroepsgroepen geldt. De verzekeraars geven aan dat de hoogte van de premie vaak gebaseerd is op een vooroordeel. Vaak is het inderdaad kostbaar om 80 procent van het huidige inkomen te verzekeren, maar een alternatief is om niet te gaan voor de ruimste dekking. Met een versoberde dekking kun je de premie lager houden.

Tweede Kamerlid pleit voor een acceptatieplicht door verzekeraars

Bij het afsluiten van een AOV stelt de verzekeraar vragen over de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de potentiële verzekerde. Hiermee willen verzekeraars voorkomen dat ze mensen accepteren met een verhoogde kans op het arbeidsongeschikt raken. Volgens Tweede Kamerlid Gijs van Dijk van de PvdA moet het wettelijk geregeld worden dat iedereen wordt geaccepteerd door de verzekeraars. Dat is nu niet het geval. Hierdoor zullen de premies omlaag gaan volgens het Kamerlid. De verzekeraars willen hier niet inhoudelijk op ingaan. Volgens de directeur van het Verbond van Verzekeraars gaat deze theorie niet op.

Kiezen voor een tijdelijke uitkering of een lager verzekerd bedrag

De onverzekerde zzp’ers hopen op een goede gezondheid tot aan de pensioendatum. De meeste zzp’ers denken geen AOV nodig te hebben. Ze zijn in hun loopbaan maximaal een paar weken ziek, dus kunnen ze beter een bedrag reserveren voor tijden dat ze tijdelijk niet kunnen werken. In veruit de meeste ziektegevallen ben je binnen een paar weken weer in staat om te werken. Maar blijvende arbeidsongeschiktheid kan iedereen overkomen. Je kunt ook een AOV afsluiten met maar een beperkte looptijd of voor een lager verzekerd bedrag. Op deze manier creëer je een vangnet die misschien niet volledig voldoet aan de wensen, maar je hebt wel een basis om op terug te vallen.

Ook gaan er stemmen op om het opbouwen van een pensioenopbouw verplicht te stellen. Maar dat gaat natuurlijk ook niet zo even. Ook voor de pensioenopbouw geldt dat het inderdaad verstandig is, maar het verplichtstellen is veel verzet tegen.

Kindje op komst? – Wat betekent het financieel?
19/12/2018

Gezinsuitbreiding zorgt ook voor een stijging van de uitgaven. Welke kosten kun je rekening mee houden bij en na de bevalling?

Lees artikel

Wanneer sluit je een CAR verzekering af?
18/12/2018

De Constructie All Risk verzekering (CAR) is voor bepaalde bedrijven een belangrijke verzekering. Wat heb je aan een dergelijke verzekering?

Lees artikel

Autoverzekering – Welke termen hoor je vaak?
14/12/2018

Van sommige veel gebruikte termen voor de autoverzekeringen wordt uitgegaan dat je ze kent, maar wat betekenen ze eigenlijk? Wij leggen ze in heldere taal uit.

Lees artikel

Laat de AOV zo lang mogelijk doorlopen
13/12/2018

Stem de arbeidsongeschiktheidsverzekering bij voorkeur af op de begindatum van jouw pensioen. Helaas is dat niet altijd mogelijk.

Lees artikel