De overlijdensrisicoverzekering is de laatste jaren veel goedkoper geworden. Vaak kan het uit om de oude polis te beëindigen, maar niet altijd.Ga terug naar het artikeloverzicht


Gemiddeld worden we steeds ouder. Dit heeft invloed op de premie van de overlijdensrisicoverzekering, maar niet op de bestaande verzekeringen. Kan het oversluiten uit?

Een overlijdensrisicoverzekering keert het verzekerd bedrag uit bij overlijden van de verzekerde vóór de einddatum. Vaak wordt de premie bij het afsluiten gelijk voor de gehele looptijd vastgelegd, maar er zijn ook overlijdensrisicoverzekeringen met een stijgende premie. Welke vorm je ook hebt, mogelijk kan het uit om de verzekering op te zeggen en een nieuwe af te sluiten. Maar niet altijd is dat verstandig. Wij leggen uit hoe het zit.

Wat kost jouw overlijdensrisicoverzekering?

In de afgelopen jaren is de premie voor de overlijdensrisicoverzekering flink gezakt. Volgens MoneyView is de gemiddelde premie tussen 2002 en 2016 met ongeveer 55 procent gezakt. Ook blijkt dat de verschillen in de premie tussen de verzekeraars steeds groter worden. Hierdoor kan het vaak uit om een nieuwe verzekering af te sluiten en de oude te beëindigen. Door het ouder worden zou het normaal gesproken niet slim zijn om de oude overlijdensrisicoverzekering te vervangen door een nieuwe, maar door de premiedalingen is het de overweging waard.

Waardoor is de premie gezakt?

Er zijn meerdere redenen, maar twee redenen zullen vooral het verschil maken. Ten eerste worden we steeds ouder. Hierdoor wordt het risico voor de verzekeraars kleiner en kunnen ze dus een lagere premie in rekening brengen. Ten tweede zit er nu geen provisie meer verwerkt in de premie. Verzekeraars mogen in deze verzekeringen geen vergoeding meer verwerken voor de adviseur. Tegenwoordig moet de adviseur deze kosten los in rekening brengen. Ook als deze kosten mee worden gerekend, kan het nog steeds uit om te kiezen voor een nieuwe overlijdensrisicoverzekering in plaats van de verzekering die jaren geleden afgesloten is.

Niet altijd is het slim om de overlijdensrisicoverzekering in te ruilen

Bij het afsluiten van deze verzekering krijg je ook een gezondheidsverklaring voorgeschoteld. Aan de hand van de antwoorden op medische vragen wil de verzekeraar inschatten of je een verhoogde kans op overlijden hebt. Als dat het geval is kan de verzekeraar de aanvraag afwijzen of een hogere premie in rekening brengen. Als jouw gezondheid niet verslechterd is, is het inruilen van de verzekering mogelijk een optie.

Zeg de oude verzekering pas op na acceptatie van de nieuwe polis

Zeg niet zomaar een bestaande overlijdensrisicoverzekering op. Het is namelijk nog maar de vraag of de nieuwe verzekeraar de aangevraagde verzekering omzet naar een polis. Om medische redenen kun je afgewezen worden of je overlijdt voordat de nieuwe overlijdensrisicoverzekering is geaccepteerd. De kans hierop is klein, maar niet uit te sluiten.

De huidige overlijdensrisicoverzekering is opzegbaar. Dat kan anders zijn als de verzekering gekoppeld is aan een hypotheek. Overleg jouw situatie wel eerst met jouw adviseur voordat je een nieuwe verzekering aanvraagt en de oude beëindigd. Houd er wel rekening mee dat er wel advies- en bemiddelingskosten verschuldigd zijn bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

Ondernemers hebben het elektrisch rijden een succes gemaakt
21/02/2019

De elektrische auto lijkt nu echt doorgebroken. Dat komt voor een deel door de ondernemers die in 2018 over zijn gestapt van benzine naar stroom. Waarom stapten ze over?

Lees artikel

Waarom moet je wel sparen voor de kinderen?
20/02/2019

De noodzaak voor het sparen voor de kinderen is toegenomen. De studiefinanciering stelt namelijk niet meer zoveel voor, en als ze het huis uit gaan kunnen ze ook wel een steuntje in de rug gebruiken.

Lees artikel

Aangepaste openingstijd kantoor Roosendaal 1 maart 2019
20/02/2019

1 maart bestaan Klasse Advies Roosendaal en Van Dommele Adviesgroep exact 10 jaar! In verband met dit jubileum is ons kantoor op vrijdag 1 maart vanaf 12.00 uur gesloten.

Lees artikel

Meld belangrijke wijzigingen altijd direct
20/02/2019

Is er onlangs iets gewijzigd in uw bedrijfs- of privésituatie wat van invloed kan zijn op uw verzekeringen? Meld deze wijziging dan direct aan ons!

Lees artikel