De overlijdensrisicoverzekering is de laatste jaren veel goedkoper geworden. Vaak kan het uit om de oude polis te beëindigen, maar niet altijd.Ga terug naar het artikeloverzicht


Gemiddeld worden we steeds ouder. Dit heeft invloed op de premie van de overlijdensrisicoverzekering, maar niet op de bestaande verzekeringen. Kan het oversluiten uit?

Een overlijdensrisicoverzekering keert het verzekerd bedrag uit bij overlijden van de verzekerde vóór de einddatum. Vaak wordt de premie bij het afsluiten gelijk voor de gehele looptijd vastgelegd, maar er zijn ook overlijdensrisicoverzekeringen met een stijgende premie. Welke vorm je ook hebt, mogelijk kan het uit om de verzekering op te zeggen en een nieuwe af te sluiten. Maar niet altijd is dat verstandig. Wij leggen uit hoe het zit.

Wat kost jouw overlijdensrisicoverzekering?

In de afgelopen jaren is de premie voor de overlijdensrisicoverzekering flink gezakt. Volgens MoneyView is de gemiddelde premie tussen 2002 en 2016 met ongeveer 55 procent gezakt. Ook blijkt dat de verschillen in de premie tussen de verzekeraars steeds groter worden. Hierdoor kan het vaak uit om een nieuwe verzekering af te sluiten en de oude te beëindigen. Door het ouder worden zou het normaal gesproken niet slim zijn om de oude overlijdensrisicoverzekering te vervangen door een nieuwe, maar door de premiedalingen is het de overweging waard.

Waardoor is de premie gezakt?

Er zijn meerdere redenen, maar twee redenen zullen vooral het verschil maken. Ten eerste worden we steeds ouder. Hierdoor wordt het risico voor de verzekeraars kleiner en kunnen ze dus een lagere premie in rekening brengen. Ten tweede zit er nu geen provisie meer verwerkt in de premie. Verzekeraars mogen in deze verzekeringen geen vergoeding meer verwerken voor de adviseur. Tegenwoordig moet de adviseur deze kosten los in rekening brengen. Ook als deze kosten mee worden gerekend, kan het nog steeds uit om te kiezen voor een nieuwe overlijdensrisicoverzekering in plaats van de verzekering die jaren geleden afgesloten is.

Niet altijd is het slim om de overlijdensrisicoverzekering in te ruilen

Bij het afsluiten van deze verzekering krijg je ook een gezondheidsverklaring voorgeschoteld. Aan de hand van de antwoorden op medische vragen wil de verzekeraar inschatten of je een verhoogde kans op overlijden hebt. Als dat het geval is kan de verzekeraar de aanvraag afwijzen of een hogere premie in rekening brengen. Als jouw gezondheid niet verslechterd is, is het inruilen van de verzekering mogelijk een optie.

Zeg de oude verzekering pas op na acceptatie van de nieuwe polis

Zeg niet zomaar een bestaande overlijdensrisicoverzekering op. Het is namelijk nog maar de vraag of de nieuwe verzekeraar de aangevraagde verzekering omzet naar een polis. Om medische redenen kun je afgewezen worden of je overlijdt voordat de nieuwe overlijdensrisicoverzekering is geaccepteerd. De kans hierop is klein, maar niet uit te sluiten.

De huidige overlijdensrisicoverzekering is opzegbaar. Dat kan anders zijn als de verzekering gekoppeld is aan een hypotheek. Overleg jouw situatie wel eerst met jouw adviseur voordat je een nieuwe verzekering aanvraagt en de oude beëindigd. Houd er wel rekening mee dat er wel advies- en bemiddelingskosten verschuldigd zijn bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

Kindje op komst? – Wat betekent het financieel?
19/12/2018

Gezinsuitbreiding zorgt ook voor een stijging van de uitgaven. Welke kosten kun je rekening mee houden bij en na de bevalling?

Lees artikel

Wanneer sluit je een CAR verzekering af?
18/12/2018

De Constructie All Risk verzekering (CAR) is voor bepaalde bedrijven een belangrijke verzekering. Wat heb je aan een dergelijke verzekering?

Lees artikel

Autoverzekering – Welke termen hoor je vaak?
14/12/2018

Van sommige veel gebruikte termen voor de autoverzekeringen wordt uitgegaan dat je ze kent, maar wat betekenen ze eigenlijk? Wij leggen ze in heldere taal uit.

Lees artikel

Laat de AOV zo lang mogelijk doorlopen
13/12/2018

Stem de arbeidsongeschiktheidsverzekering bij voorkeur af op de begindatum van jouw pensioen. Helaas is dat niet altijd mogelijk.

Lees artikel