Maar liefst 40 procent van de zzp’ers betaalt geen inkomstenbelasting. Dat komt door gunstige fiscale regelingen. Bedreigen zzp’ers ons sociaal stelsel?Ga terug naar het artikeloverzicht


Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft belastingaangiftes van zzp’ers doorgespit. Hieruit blijkt dat 4 op de 10 zzp’ers geen belasting betalen. Hoe kan dit?

Over het inkomen betaal je inkomstenbelasting. De zzp’ers die dat niet doen zijn niet illegaal bezig. Ze verdienen niet zwart en ze drukken ook geen geld achterover. Door belastingvoordelen en aftrekposten blijft er onder de streep geen te betalen belasting over. Dit lijkt erg gunstig, maar de heffing is nul omdat ze niet voldoende inkomsten hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek van vorig jaar over de belastingaangiften over 2014.

Tot 24.000 euro geen inkomstenbelasting betalen

In 2014 waren er 849.000 zzp’ers actief. Dit waren alleen de zelfstandigen die het ondernemerschap als enige of voornaamste inkomstenbron hadden. Hiervan betaalden 314.000 zelfstandigen geen inkomstenbelasting. Dit kwam deels door de kortingen waar ook werknemers van kunnen profiteren, zoals bijvoorbeeld de arbeidskorting en de algemene heffingskorting. De zzp’ers hebben ook nog extra aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling (ondanks de naam geldt deze korting ook voor zzp’ers). Ruwweg over de eerste 24.000 euro aan inkomsten betalen zzp’ers geen belasting.

Door het groeiende aantal zzp’ers wordt het probleem groter

Tijdens de crisisjaren is het aantal zzp’ers in Nederland sterk gestegen. Door de extra belastingkortingen voor deze groep, moeten andere werkenden juist meer betalen om het tekort op te vangen. De inkomstenbelasting wordt namelijk onder andere ook gedeeltelijk gebruikt voor het bekostigen van de AOW, het nabestaandenpensioen (ANW) en de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Ook vanuit Europa komt er een waarschuwing over de sterke groei van het aantal zzp’ers in Nederland. Ze geven aan dat deze groei een bedreiging kan zijn voor de solidariteit in het sociale stelsel.

Zzp’ers zijn niet alleen maar gunstiger uit

Zzp’ers zijn natuurlijk niet alleen maar voordeliger uit. Er is bijvoorbeeld veel meer onzekerheid over het inkomen. Bij het dalen van de inkomsten kan een zelfstandige niet aankloppen bij het UWV. Ook het verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid is voor zelfstandigen duurder. Ook zitten de meeste zelfstandigen niet in de goede pensioenregelingen waar werknemers vaak wel in zitten.

Voor werkgevers is het lastig concurreren met zzp’ers

Mede door de goede voorzieningen voor werknemers betalen werkgevers grote bedragen aan werkgeverslasten. Dat in combinatie met een goede pensioenregeling maakt personeel duur. Hoogleraar fiscale economie Leo Stevens geeft in de Volkskrant aan dat een werknemer met een brutoloon van 24.000 euro een werkgever in totaal 36.000 euro kost.

Hypotheekvorm toegelicht – Wat is een beleggingshypotheek?
17/05/2019

In de betere beursjaren was de beleggingshypotheek populair. Helaas zijn het niet alleen maar positieve rendementen. Wat houdt de beleggingshypotheek in?

Lees artikel

Oeps… aangifte inkomstenbelasting vergeten! Wat nu?
15/05/2019

Wat als je in de maand mei erachter komt dat je vergeten bent om de aangifte inkomstenbelasting over 2018 in te dienen? Wat zijn de gevolgen en hoe kun je nog grotere gevolgen voorkomen?

Lees artikel

Huissleutel kwijt – biedt de inboedelverzekering nog wel dekking?
10/05/2019

Na het verliezen van huissleutels heb je een grotere kans op diefstal en inbraak. Biedt de inboedelverzekering dekking in dat geval en hoe zit het met het vervangen van sloten? Wie draagt de kosten?

Lees artikel

Interessante weetjes over hypotheekrentes
08/05/2019

Wat moeten huiseigenaren weten over de hypotheekrente? Wist je dat een lage hypotheekrente niet voor alle hypotheekvormen gunstig is?

Lees artikel