Is het verstandig om grote uitgaven nog in 2018 te doen? Op deze manier bespaar je mogelijk belasting over jouw spaarsaldo. Maar is het ook verstandig?Ga terug naar het artikeloverzicht


Over jouw spaargeld betaal je in 2019 weer belasting over het tegoed op 1 januari. Is het slim om grote uitgaven naar voren te halen?

Nog in 2018 uitgegeven spaargeld hoef je over 2019 geen belasting over te betalen. Maar speciaal geld uitgeven ter voorkoming van een belastingheffing is niet de juiste insteek. Het belastingvoordeel is namelijk maar klein. Toch kan het in sommige gevallen uit om uitgaven voor voren te halen. Dat geldt vooral voor grotere uitgaven.

Hoeveel belasting betaal je over spaargeld?

De zwaarte van de belastingheffing is afhankelijk van de hoogte van de spaarrente en de omvang van jouw vermogen. Bij belastingplichtigen met een groot vermogen wordt er vanuit gegaan dat het rendement over het vermogen groter is. Iedere volwassene heeft een heffingsvrij vermogen van 30.000 euro. Over het meerdere betaal je zogenaamde vermogensrendementsheffing. Tot een bedrag van 71.650 euro boven de vrijstelling bedraagt de heffing 0,58 procent over het vermogen. Over het meerdere bedraagt de heffing 1,34 procent. Voor vermogens vanaf 989.736 euro bedraagt de heffing zelfs 1,68 procent.

Geld uitgeven in 2018 – Hoeveel scheelt het?

Met een vermogen boven de vrijstelling geeft het uitgeven van geld vóór de jaarwisseling een voordeel. Toch geeft het vaak niet voldoende financieel voordeel om er echt rekening mee te houden. Je overweegt het kopen van een auto van 25.000 euro. Deze uitgave nog in 2018 verrichten geeft jou een besparing van 25.000 x 0,58 procent = 145 euro. In dit geval heeft het kopen in 2018 ook weer een nadeel. Zodra je de auto weer verkoopt, wordt er voor de verkoop uitgegaan van een auto uit 2018 in plaats van uit 2019. Dit kan een grote invloed hebben op de inruilwaarde.

Laat je niet beïnvloeden door de lage spaarrente en belastingen

Sparen loont niet op dit moment. Door inflatie en de lage spaarrente krijgt jouw spaargeld steeds een lagere waarde. Volgend jaar kun je namelijk weer minder kopen voor één euro. Toch is dat nog geen reden om geld uit te geven. Beter geen rendement dan geen spaargeld meer. Ook de besparing op de belastingheffing is geen goede reden. Van iedere uitgegeven 100 euro bedraagt de besparing maar 0,58 euro voor de meeste Nederlanders. En je kunt natuurlijk ook nog profiteren van de belastingvrije 30.000 euro aan vermogen. Niet alleen spaargeld telt mee als vermogen. Bijvoorbeeld een vakantiehuis, belegd vermogen en een dure verzameling kunnen ook meetellen.

Met een vermogen boven de 101.650 euro (inclusief de 30.000 euro vrijgesteld vermogen) is het voordeel van investeringen nog dit jaar doen veel groter. Een fiscaal voordeel van 1,34 procent is namelijk substantieel meer.

Hypotheekvorm toegelicht – Wat is een beleggingshypotheek?
17/05/2019

In de betere beursjaren was de beleggingshypotheek populair. Helaas zijn het niet alleen maar positieve rendementen. Wat houdt de beleggingshypotheek in?

Lees artikel

Oeps… aangifte inkomstenbelasting vergeten! Wat nu?
15/05/2019

Wat als je in de maand mei erachter komt dat je vergeten bent om de aangifte inkomstenbelasting over 2018 in te dienen? Wat zijn de gevolgen en hoe kun je nog grotere gevolgen voorkomen?

Lees artikel

Huissleutel kwijt – biedt de inboedelverzekering nog wel dekking?
10/05/2019

Na het verliezen van huissleutels heb je een grotere kans op diefstal en inbraak. Biedt de inboedelverzekering dekking in dat geval en hoe zit het met het vervangen van sloten? Wie draagt de kosten?

Lees artikel

Interessante weetjes over hypotheekrentes
08/05/2019

Wat moeten huiseigenaren weten over de hypotheekrente? Wist je dat een lage hypotheekrente niet voor alle hypotheekvormen gunstig is?

Lees artikel