Zzp’ers doen er verstandig aan om in de laatste maanden van 2018 nog even aandacht te besteden aan de administratie. Het kan je geld opleveren.Ga terug naar het artikeloverzicht


In de laatste maanden van het jaar kun je de belastingheffing over jouw winst nog iets verlagen. Hoe kun je dat doen?

Het indienen van de belastingaangifte over het jaar 2018 duurt nog een paar maanden. Toch is het verstandig om wel al na te denken over de fiscale regelingen en mogelijkheden. Je kunt er beter nu achter komen dat iets niet klopt dan pas in maart of april 2019. Je kunt bijvoorbeeld met investeringen nog de winst verlagen. De 5 tips waar je rekening mee moet houden delen we graag met jou.

Tip nr. 1: Kun je nog profiteren van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

Met investeringen van minimaal 2.301 euro, kun je profiteren van een extra aftrek van 28 procent. Heb je bijvoorbeeld in 2018 voor 1.500 euro een nieuwe laptop gekocht? Door nog een extra zakelijke investering van minimaal 801 euro kun je extra afschrijven op de gekochte spullen. Let wel op, want alleen bedrijfsmiddelen met een minimale investering van 450 euro (excl. BTW) tellen hierin mee. Een nieuw bureau van 400 euro telt dus niet mee. Bij totale investeringen van meer dan 56.642 euro gelden er andere regels. Niet alle investeringen tellen mee. Het kopen van een auto bijvoorbeeld niet.

Tip nr. 2: Stort nog dit jaar een lijfrentekapitaal

Staat jouw pensioen er niet zo positief voor? Ieder jaar mag je een lijfrente storten en de investering van de winst aftrekken. Zo creëer je een aftrekpost en de storting geeft ook nog eens een fiscaal voordeel. Na pensionering kun je van het opgebouwde bedrag een lijfrente-uitkering aankopen. Met lijfrente kun je een fiscaal voordeel halen. Na pensionering is jouw inkomen namelijk lager en mogelijk zit je ook in een lagere belastingschijf.

Tip nr. 3: Kom je aan de 1.225 uren?

Om voor de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek in aanmerking te komen stelt de Belastingdienst eisen. Een belangrijke eis is dat je in een belastingjaar minimaal 1.225 uren in jouw onderneming hebt gestoken. Voor de meeste zzp’ers zal dit geen probleem zijn, maar bijvoorbeeld wel voor zzp’ers die daarnaast ook nog in loondienst werken. In de laatste maanden van het jaar kun je het tekort mogelijk nog aanvullen.

Tip nr. 4: Een zware belastingheffing voorkomen door een extra investering

Het bruto inkomen boven de 68.507 euro wordt belast tegen 51,95 procent. Het inkomen tot dit bedrag betaal je 40,85 procent over. Je kunt door de accountant of de boekhouder laten uitzoeken of je beter nog meer kunt investeren.

Tip nr. 5: Maak nu alvast een splitsing tussen zakelijk en prive

Bij zzp’ers loopt privé en zakelijk vaak door elkaar heen. Voor de meeste zaken is het duidelijk, maar voor de overige uitgaven moet je in de administratie duidelijk vermelden onder welke noemer het valt. Daar kun je beter niet te lang mee wachten. Over een paar maanden kun je het je mogelijk niet meer herinneren.

Hypotheekvorm toegelicht – Wat is een beleggingshypotheek?
17/05/2019

In de betere beursjaren was de beleggingshypotheek populair. Helaas zijn het niet alleen maar positieve rendementen. Wat houdt de beleggingshypotheek in?

Lees artikel

Oeps… aangifte inkomstenbelasting vergeten! Wat nu?
15/05/2019

Wat als je in de maand mei erachter komt dat je vergeten bent om de aangifte inkomstenbelasting over 2018 in te dienen? Wat zijn de gevolgen en hoe kun je nog grotere gevolgen voorkomen?

Lees artikel

Huissleutel kwijt – biedt de inboedelverzekering nog wel dekking?
10/05/2019

Na het verliezen van huissleutels heb je een grotere kans op diefstal en inbraak. Biedt de inboedelverzekering dekking in dat geval en hoe zit het met het vervangen van sloten? Wie draagt de kosten?

Lees artikel

Interessante weetjes over hypotheekrentes
08/05/2019

Wat moeten huiseigenaren weten over de hypotheekrente? Wist je dat een lage hypotheekrente niet voor alle hypotheekvormen gunstig is?

Lees artikel