De collectieve zorgverzekering is op z’n retour. Verzekeraars bieden namelijk een steeds lagere korting aan of trekken zich volledig terug. Wat zijn de alternatieven?Ga terug naar het artikeloverzicht


De meeste Nederlanders zijn verzekerd via een collectieve zorgverzekering. Deze regelingen worden versoberd of stoppen zelfs. Is dat een probleem of een oplossing?

Veel gemeenten bieden een zogenaamde gemeentepolis aan. Dit is een zorgverzekering veelal bestemd voor inwoners met bijvoorbeeld een inkomen tot 110 procent van het minimumloon. De verzekeraars trekken zich massaal terug uit deze regelingen. De verzekeraars geven aan dat het niet meer uit kan. Ook de FNV biedt per 2019 niet meer de collectieve zorgverzekering met een korting van Menzis aan. Zorgt dit voor een maatschappelijk probleem of is de schade te overzien?

Wat houdt een collectieve zorgverzekering in?

Er zijn twee soorten. De eerste is de collectieve zorgverzekering waar alleen een korting wordt weggegeven. De tweede is een zorgverzekering met een korting en een speciaal op de doelgroep afgestemde aanvullende zorgverzekering. In het tweede geval moeten verzekerden dus over naar een andere aanvullende zorgverzekering bij het beëindigen van de collectieve zorgverzekering.

Welke dekking biedt de zorgverzekering?

De zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering plus eventueel een aanvullende verzekering. De dekking in de basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk. Er zit trouwens wel een verschil in service en de keuzevrijheid in zorgverleners. Er zijn basisverzekeringen waarbij je alleen een volledige vergoeding van de zorgkosten krijgt als je naar een ziekenhuis gaat waar de verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Ga je naar een niet gecontracteerde zorgverlener? Dan betaal je een deel van de kosten zelf. In de basisverzekering is de meest essentiële zorg verzekerd. Een aanvullende zorgverzekering kies je voor het verzekeren van de kosten van de tandarts en voor alternatieve geneeswijzen.

Kies een zorgverzekering niet uit op de hoogte van de premie

Verzekeraars gaan de laatste twee maanden van het jaar weer actief adverteren om onder de aandacht van de consument te komen. De prijsvechters zullen dit vooral doen door met de premie te schermen, maar de zorgverzekering is geen prijsproduct. Het is bij uitstek een adviesproduct. Laat je dus goed adviseren voordat je een keuze maakt.

Ga je zonder een collectieve zorgverzekering meer premie betalen?

Een collectiviteitskorting hebben wil niet altijd zeggen dat je voordeliger uit bent. Het tegendeel kan waar zijn. Vaak geven de verzekeraars namelijk alleen een korting op de duurdere basisverzekeringen. Ook met de collectiviteitskorting zijn de duurdere polissen met korting vaak nog duurder dan de goedkopere polissen van andere verzekeraars. Verzekeraars weten dat verzekerden gevoelig zijn voor een korting. Een korting van 10 procent klinkt aantrekkelijk, maar het enige dat telt is het bedrag dat de verzekeraar maandelijks afschrijft.

Een hypotheek afsluiten zonder een overlijdensrisicoverzekering?
19/04/2019

Een overlijdensrisicoverzekering is vaak niet meer verplicht bij het afsluiten van een hypotheek, maar verstandig is het wel. Wat maakt deze verzekering zo belangrijk?

Lees artikel

Binnen één dag geld overmaken wordt mogelijk
17/04/2019

Binnenkort wordt het mogelijk om binnen 5 seconden bedragen over te boeken. Begin juli moet het systeem werken bij 7 Nederlandse banken. Wat ga je ervan merken?

Lees artikel

Een te laag verzekerd bedrag in de woonverzekering voorkomen
12/04/2019

Een te laag verzekerd bedrag in de woonverzekeringen kan grote gevolgen hebben bij schade. Hoe worden de verzekerde bedragen van de inboedelverzekering en de opstalverzekering vastgesteld?

Lees artikel

Maximale bestedingsvrijheid in plaats van maximale hypotheek?
10/04/2019

Vaak wordt er voor een hypotheek uitgegaan van wat het maximale op basis van het inkomen is, maar is dat wel verstandig? Misschien passen de hypotheeklasten niet binnen jouw budget.

Lees artikel