Houd op de juiste manier een rittenadministratie bij van de zakelijke auto. Teveel privé in de auto rijden zorgt alsnog voor een bijtelling.Ga terug naar het artikeloverzicht


Wil je geen bijtelling voor de zakelijke auto? Dat kan, maar dan moet je wel een rittenadministratie bijhouden. Hoe doe je dat effectief en simpel?

Privé mag je in jouw zakelijke auto rijden, maar fiscaal kan het wel gevolgen hebben. Je mag namelijk niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijden. Dat klinkt misschien veel, maar verdeeld over een jaar stelt het niet veel voor. Rijd je meer? Dan krijg je een bijtelling oplopend tot 22 procent van de cataloguswaarde van de auto. Uitgaande van een waarde van 25.000 euro, krijg je dus een bijtelling van 5.500 euro. Hier mag je nog over afrekenen met de Belastingdienst. Met een sluitende rittenadministratie kun je een bijtelling voorkomen.

Zorg voor een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto

Met deze verklaring gaat de Belastingdienst er vanuit dat je de auto uitsluitend zakelijk gebruikt. De verklaring kun je digitaal indienen bij de Belastingdienst. Met deze verklaring is een rittenadministratie niet meer noodzakelijk. Uiteraard mag je de auto dan niet meer privé gebruiken. Wijzigingen rondom het gebruik moet je doorgeven aan de Belastingdienst. Deze verklaring blijft onbeperkt geldig, maar zondig niet. Toch privé rijden in de auto kan een boete opleveren.

De rittenadministratie handmatig bijwerken is foutgevoelig

Het telkens opschrijven van de kilometerstanden, de bestemming en de data gaat weleens fout. Als er een goed systeem in zit gaat het wel goed, maar vooral met wisselende chauffeurs is er een grote kans op fouten of op het vergeten. Tegenwoordig kun je het ook vast laten leggen met een GPS-systeem, maar daar kleven natuurlijk kosten aan. Een goed systeem afdwingen is de goedkopere oplossing.

Leg wel de juiste gegevens vast

Een goede rittenadministratie is meer dan alleen een dagelijkse beginstand en een eindstand. Uit de rittenadministratie moet meer blijken. Je legt ook vast wat de bestemming was en wat de aard was van de afspraak. Leg ook goed vast wanneer je bijvoorbeeld een andere route hebt afgelegd in verband met een omleiding of een wegafsluiting. Over een paar maanden weet je namelijk niet meer waar de extra kilometers door kwamen.

Houd voor jezelf bij hoeveel privé kilometers je al gereden hebt

Begin niet pas met het bijhouden van de privé gereden kilometers als het eigenlijk al te laat is. Teveel kilometers privé rijden geeft jou gewoon de bijtelling. Maak voor jezelf een overzichtelijke administratie met daarin deze kilometers. Dit verschaft in één oogopslag duidelijkheid.

Wat als je toch meer dan 500 kilometer privé rijdt?

Neem contact op met de Belastingdienst om dit op te geven. Door het melden kun je voorkomen dat je in één keer een forse naheffing krijgt van de Belastingdienst.

Kindje op komst? – Wat betekent het financieel?
19/12/2018

Gezinsuitbreiding zorgt ook voor een stijging van de uitgaven. Welke kosten kun je rekening mee houden bij en na de bevalling?

Lees artikel

Wanneer sluit je een CAR verzekering af?
18/12/2018

De Constructie All Risk verzekering (CAR) is voor bepaalde bedrijven een belangrijke verzekering. Wat heb je aan een dergelijke verzekering?

Lees artikel

Autoverzekering – Welke termen hoor je vaak?
14/12/2018

Van sommige veel gebruikte termen voor de autoverzekeringen wordt uitgegaan dat je ze kent, maar wat betekenen ze eigenlijk? Wij leggen ze in heldere taal uit.

Lees artikel

Laat de AOV zo lang mogelijk doorlopen
13/12/2018

Stem de arbeidsongeschiktheidsverzekering bij voorkeur af op de begindatum van jouw pensioen. Helaas is dat niet altijd mogelijk.

Lees artikel