Hoe gaat het nu met de zzp’ers die tijdens de eerste jaren van de kredietcrisis in het ondernemerschap zijn gestapt. Zijn ze nog steeds actief of zijn ze alweer in loondienst?Ga terug naar het artikeloverzicht


Volgens het CBS zijn de meeste zzp’ers die begonnen zijn in de periode 2008 tot 2010 nu geen zzp’er meer. Hebben ze het financieel niet overleefd?

In de eerste jaren van de kredietcrisis was er een sterke toename van zzp’ers. Dat had verschillende redenen maar voor sommigen was het een noodgreep. In de periode van 2008 tot 2010 hebben 650.000 zzp’ers zich ingeschreven bij de KvK. Hiervan heeft 69 procent het eerste jaar overleefd, en 57 procent de eerste twee jaren. Na vijf jaren was er nog maar 42 procent van over. De afname heeft verschillende redenen. Niet iedereen is gestopt omdat het financieel niet meer ging.

Toch maar weer werknemer geworden

Van de zzp’ers die binnen 5 jaren weer gestopt zijn, is 30 procent weer in loondienst gegaan. Ongeveer 10 procent is inmiddels gepensioneerd. Van de afhakers was 6 procent aangewezen op een uitkering na het stoppen. Van een deel van de afhakers is de reden een compleet andere. Ze zijn namelijk overleden of geëmigreerd. Het zijn dus zeer uiteenlopende redenen waarom ze gestopt zijn.

De cijfers gaan niet over de parttime ondernemers

Het CBS heeft alleen maar zelfstandigen in het onderzoek betrokken die het ondernemerschap als belangrijkste inkomstenbron hebben. Zelfstandigen die hoofdzakelijk afhankelijk zijn van inkomen uit loondienst, zijn dus niet meegerekend.

Mannen houden het langer vol dan vrouwen

Na vijf jaar was 46 procent van de mannen nog actief als zzp’er. Bij vrouwen bleef het percentage steken op 38 procent. Vrouwen kozen vaker dan mannen toch voor loondienst. Bijna een derde van de vrouwen was na vijf jaren weer een werknemer. De volhouders zitten vooral in de leeftijdsgroep tussen 25 en 55 jaar.

In loondienst werken biedt voordelen

Het ondernemerschap spreekt veel werknemers aan, maar het is wel een stap met veel onzekerheden. Als werknemer krijg je iedere maand jouw salaris uitgekeerd. Zzp’ers moeten iedere maand weer zorgen voor voldoende inkomen. Dat zorgt voor een extra druk. Ook is het sociaal stelsel beter georganiseerd voor werknemers. Bij ziekte krijgt de werknemer doorbetaald en bij het verliezen van de baan kan de werknemer recht hebben op een WW-uitkering. Zelfstandigen hebben deze rechten niet. Het risico van arbeidsongeschiktheid kun je opvangen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar het verliezen van opdrachten kun je niet verzekeren.

Nog steeds zijn er ongeveer één miljoen zzp’ers actief in Nederland. Ze lopen extra risico’s in vergelijking met werknemers, maar met de juiste verzekeringen en een financieel strijdplan zijn veel risico’s in te dammen.

Wat zijn de grootste valkuilen van een lening?
20/03/2019

Het kiezen van een lening moet een weloverwogen keuze zijn. Er zijn namelijk een aantal valkuilen waar je niet in moet stappen.

Lees artikel

Mag je met code oranje of rood met de auto de weg op?
15/03/2019

Bij slechte weersomstandigheden kan het KNMI code geel, oranje of rood afgeven. Wat houden ze in en heeft het ook gevolgen voor de dekking in de autoverzekering?

Lees artikel

Ondernemen is hard werken. Met onze tips voor zzp’ers wijzen wij jou op de kansen en de gevaren die er loeren.
14/03/2019

Ondernemen is hard werken. Met onze tips voor zzp’ers wijzen wij jou op de kansen en de gevaren die er loeren.

Lees artikel

Slimme aftrekposten voor de belastingaangifte 2018
13/03/2019

De aangifte inkomstenbelasting over vorig jaar moet je weer invullen. Haal het maximale uit de aangifte met onze praktische tips.

Lees artikel