Jongeren krijgen het lastiger op de huizenmarkt. Dat komt door het vervangen van de studiebeurs voor een studielening en het minder kunnen lenen bij het kopen van een huis. Ouders kunnen daar iets in veranderen.Ga terug naar het artikeloverzicht


Ouders doen er verstandig aan om al op jonge leeftijd te beginnen met sparen voor de kinderen. En niet meer alleen voor de opleiding.

Kunnen studeren is niet meer zo vanzelfsprekend. De studiefinanciering heeft namelijk deels plaatsgemaakt voor een studieschuld. Het liefst wil je jouw kinderen niet met een studieschuld laten starten, dus bouw je een kapitaal op voor de financiering van de studiekosten. Daar komt tegenwoordig ook nog een tweede spaardoel bij, namelijk de kinderen helpen bij het kopen van een eerste woning.

Starters op de huizenmarkt hebben het lastig

De volgende generatie huizenkopers heeft veel spaargeld nodig. Ten eerste moeten ze de studie zelf bekostigen. De kosten kunnen hoog oplopen als ze hiervoor op kamers moeten. Zonder hulp van de ouders zijn ze namelijk aangewezen op een studielening. De aflossing van de lening zal het kopen van een huis lastig of zelfs onmogelijk maken. Ten tweede hebben ze ook nog een startkapitaal nodig voor het kopen van de eerste woning. Op dit moment kun je een hypotheek krijgen tot 100 procent van de koopsom. De bijkomende kosten betaal je met spaargeld. Het is overigens niet uitgesloten dat je in de toekomst nog meer eigen geld nodig hebt bij het kopen van een huis.

Hoeveel spaargeld heeft de volgende generatie nodig?

Studenten lenen nu gemiddeld 13.500 euro. Waarschijnlijk loopt dit bedrag nog verder op, want de effecten van het afschaffen van de basisbeurs zijn nog niet verwerkt in deze cijfers. Bij het kopen van een huis van 250.000 euro, zullen de bijkomende kosten de 10.000 euro overstijgen. Zeker als er ook nog een aankoopmakelaar en een bouwkundige zijn ingeschakeld. Een bedrag van tienduizenden euro’s opbouwen voor opgroeiende kinderen is dus wenselijk. Bij een stijging van het gemiddelde leenbedrag en de huizenprijzen, kan het benodigde bedrag nog verder oplopen.

De zeer lage spaarrentes werken niet mee

Een spaarvermogen opbouwen wordt moeilijker door de zeer lage spaarrente van dit moment. Het sparen levert namelijk vrijwel niets meer op, dus kun je niet meer profiteren van een rendement. Toch is dat nog geen reden om geen kapitaal op te bouwen. Er zijn alternatieven voor het sparen met een kans op een veel hoger rendement. Maar je raadt het al, daar kleven veel meer risico’s aan. Kiezen voor beleggen kan een goede oplossing zijn. Zeker als je nu al reserveert om over bijvoorbeeld 15 jaren een kapitaal te hebben. Laat je wel goed adviseren over de risico’s van het beleggen.

Daarom zet je de hypotheekrente lang vast
18/01/2019

Met een korte rentevast periode kun je optimaal profiteren van de lage hypotheekrente, maar toch kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een langere rentevast periode.

Lees artikel

Ook parttime zzp’ers hebben recht op fiscale voordelen
17/01/2019

Als parttime zelfstandige kun je recht hebben op de zelfstandigenaftrek, maar voldoe je wel aan de eisen?

Lees artikel

Private lease of een persoonlijke lening
16/01/2019

Private lease is een manier om tegen vaste lasten een nieuwe auto te rijden, maar vergis je niet in de kosten. Is het toch een goed alternatief voor het lenen?

Lees artikel

Een zzp’er verdient gemiddeld meer dan modaal
15/01/2019

Zzp’ers verdienen meer dan de gemiddelde Nederlander. Het ondernemerschap heeft grote voordelen, maar houd ook rekening met de minpunten.

Lees artikel