Je moet jouw bedrijf goed verzekeren, maar te ruime verzekeringen maken het verzekeren onnodig duur. Verzeker dus alleen wat echt nodig is.Ga terug naar het artikeloverzicht


Ondernemers hebben een ruime keuze in verzekeringen. Je overal tegen verzekeren gaat niet werken. Ook bij het verzekeren werkt de kracht van het weglaten.

Je wilt jouw onderneming beschermen tegen gevaren. Dat moet je ook zeker doen, maar je kunt ook te ruim verzekeren. Niet alle ondernemers hebben bijvoorbeeld een kredietverzekering en een geldverzekering nodig. Het liefst heb je ze wel, want ze dekken een gevaar af. Toch kun je beter onderscheid maken tussen verzekeringen die echt noodzakelijk zijn, die wenselijk zijn en overbodige verzekeringen. Per bedrijf verschilt welke verzekeringen noodzakelijk en wenselijk zijn. In het algemeen kunnen wij er wel iets over zeggen.

Sommige verzekeringen kun je echt niet zonder

Er zijn verzekeringen waar geen enkele ondernemer zonder kan. We hebben het natuurlijk over de motorrijtuigenverzekeringen van de zakelijke auto’s, de verzekering van de inventaris en de goederen en de aansprakelijkheidsverzekering. Met een eigen bedrijfspand komt daar ook nog een gebouwenverzekering bij. Maar vergeet ook de bedrijfsschadeverzekering niet. Deze draagt de kosten en compenseert de gemiste winst na bijvoorbeeld een brandschade. Voor personeelsleden komen daar nog weer extra verzekeringen bij. Ondernemers moeten ook zichzelf niet wegcijferen. Denk dus ook om de arbeidsongeschiktheidsverzekering en om het opbouwen van een pensioen. Afhankelijk van de onderneming kunnen er nog meer verzekeringen noodzakelijk zijn.

Sluit je wenselijke verzekeringen ook af?

Bepaalde verzekeringen lijken niet strikt noodzakelijk, maar kunnen wel belangrijk zijn in bepaalde gevallen. Een goed voorbeeld hiervan is de rechtsbijstandsverzekering. Sommige ondernemingen kunnen er echt niet zonder, en voor anderen kan het een goede aanvulling zijn. Andere voorbeelden van dergelijke verzekeringen zijn:

  • Collectieve ongevallenverzekering (kan verplicht zijn volgens de cao)
  • Werknemersschadeverzekering
  • Cyberverzekering (wordt wel steeds meer een noodzakelijke verzekering binnen bepaalde branches)
  • Eigen vervoerverzekering

Welke verzekeringen zijn zinloos?

Zinloze verzekeringen komen nauwelijks voor. Er zijn wel verzekeringen die voor de meeste ondernemingen geen logische keuze zijn. Verzekeraars ontwikkelen namelijk alleen maar verzekeringen waar ook behoefte aan is. Bijvoorbeeld een verzuimverzekering is een zinloze verzekering voor ondernemingen zonder personeel.

Het verzekeren is maatwerk

Vooral voor ondernemers is het vinden van de juiste verzekeringen altijd passen en meten. Verzekeraars hebben de zakelijke verzekeringen zoveel mogelijk gestandaardiseerd, maar dat is maar deels mogelijk. Ieder bedrijf heeft toch specifieke zaken die nader bekeken moeten worden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een productieproces met een sterke afhankelijkheid van een machine waar moeilijk onderdelen voor te krijgen zijn. Maar je kunt bijvoorbeeld ook brandgevaarlijke werkzaamheden uitvoeren waar een specialist naar moet kijken. Geen enkel bedrijf is identiek, ook niet in vergelijking met andere bedrijven in dezelfde branche.

Voorkom schade aan jouw huis tijdens de vakantie
14/06/2019

Tijdens jouw vakantie heb je een grotere kans op schade aan jouw huis. Ook met een goede inboedel- en opstalverzekering kun je schade beter voorkomen of beperkt houden.

Lees artikel

Kiezen voor een persoonlijke lening
12/06/2019

De persoonlijke lening wordt steeds populairder en het doorlopend krediet steeds minder populair. Waar wordt dit door veroorzaakt?

Lees artikel

Wat maakt de inboedelverzekering noodzakelijk?
07/06/2019

De inboedelverzekering biedt dekking tegen schade door brand, maar de dekking is veel ruimer dan dat. Wat mag je van de inboedelverzekering verwachten?

Lees artikel

Veel Nederlanders lopen toeslagen mis
05/06/2019

Nederlanders met een naar verhouding laag inkomen hebben recht op toeslagen, maar ze moeten wel zelf in actie komen. Vooral met een variabel inkomen is het lastig inschatten waar recht op bestaat.

Lees artikel