Je moet jouw bedrijf goed verzekeren, maar te ruime verzekeringen maken het verzekeren onnodig duur. Verzeker dus alleen wat echt nodig is.Ga terug naar het artikeloverzicht


Ondernemers hebben een ruime keuze in verzekeringen. Je overal tegen verzekeren gaat niet werken. Ook bij het verzekeren werkt de kracht van het weglaten.

Je wilt jouw onderneming beschermen tegen gevaren. Dat moet je ook zeker doen, maar je kunt ook te ruim verzekeren. Niet alle ondernemers hebben bijvoorbeeld een kredietverzekering en een geldverzekering nodig. Het liefst heb je ze wel, want ze dekken een gevaar af. Toch kun je beter onderscheid maken tussen verzekeringen die echt noodzakelijk zijn, die wenselijk zijn en overbodige verzekeringen. Per bedrijf verschilt welke verzekeringen noodzakelijk en wenselijk zijn. In het algemeen kunnen wij er wel iets over zeggen.

Sommige verzekeringen kun je echt niet zonder

Er zijn verzekeringen waar geen enkele ondernemer zonder kan. We hebben het natuurlijk over de motorrijtuigenverzekeringen van de zakelijke auto’s, de verzekering van de inventaris en de goederen en de aansprakelijkheidsverzekering. Met een eigen bedrijfspand komt daar ook nog een gebouwenverzekering bij. Maar vergeet ook de bedrijfsschadeverzekering niet. Deze draagt de kosten en compenseert de gemiste winst na bijvoorbeeld een brandschade. Voor personeelsleden komen daar nog weer extra verzekeringen bij. Ondernemers moeten ook zichzelf niet wegcijferen. Denk dus ook om de arbeidsongeschiktheidsverzekering en om het opbouwen van een pensioen. Afhankelijk van de onderneming kunnen er nog meer verzekeringen noodzakelijk zijn.

Sluit je wenselijke verzekeringen ook af?

Bepaalde verzekeringen lijken niet strikt noodzakelijk, maar kunnen wel belangrijk zijn in bepaalde gevallen. Een goed voorbeeld hiervan is de rechtsbijstandsverzekering. Sommige ondernemingen kunnen er echt niet zonder, en voor anderen kan het een goede aanvulling zijn. Andere voorbeelden van dergelijke verzekeringen zijn:

  • Collectieve ongevallenverzekering (kan verplicht zijn volgens de cao)
  • Werknemersschadeverzekering
  • Cyberverzekering (wordt wel steeds meer een noodzakelijke verzekering binnen bepaalde branches)
  • Eigen vervoerverzekering

Welke verzekeringen zijn zinloos?

Zinloze verzekeringen komen nauwelijks voor. Er zijn wel verzekeringen die voor de meeste ondernemingen geen logische keuze zijn. Verzekeraars ontwikkelen namelijk alleen maar verzekeringen waar ook behoefte aan is. Bijvoorbeeld een verzuimverzekering is een zinloze verzekering voor ondernemingen zonder personeel.

Het verzekeren is maatwerk

Vooral voor ondernemers is het vinden van de juiste verzekeringen altijd passen en meten. Verzekeraars hebben de zakelijke verzekeringen zoveel mogelijk gestandaardiseerd, maar dat is maar deels mogelijk. Ieder bedrijf heeft toch specifieke zaken die nader bekeken moeten worden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een productieproces met een sterke afhankelijkheid van een machine waar moeilijk onderdelen voor te krijgen zijn. Maar je kunt bijvoorbeeld ook brandgevaarlijke werkzaamheden uitvoeren waar een specialist naar moet kijken. Geen enkel bedrijf is identiek, ook niet in vergelijking met andere bedrijven in dezelfde branche.

Daarom zet je de hypotheekrente lang vast
18/01/2019

Met een korte rentevast periode kun je optimaal profiteren van de lage hypotheekrente, maar toch kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een langere rentevast periode.

Lees artikel

Ook parttime zzp’ers hebben recht op fiscale voordelen
17/01/2019

Als parttime zelfstandige kun je recht hebben op de zelfstandigenaftrek, maar voldoe je wel aan de eisen?

Lees artikel

Private lease of een persoonlijke lening
16/01/2019

Private lease is een manier om tegen vaste lasten een nieuwe auto te rijden, maar vergis je niet in de kosten. Is het toch een goed alternatief voor het lenen?

Lees artikel

Een zzp’er verdient gemiddeld meer dan modaal
15/01/2019

Zzp’ers verdienen meer dan de gemiddelde Nederlander. Het ondernemerschap heeft grote voordelen, maar houd ook rekening met de minpunten.

Lees artikel