Het jaar 2019 brengt ook weer veranderingen met zich mee voor ondernemers. Wat zijn veranderingen om rekening mee te houden?Ga terug naar het artikeloverzicht


Een nieuw jaar brengt ook altijd veranderingen met zich mee. Bijvoorbeeld het minimumloon stijgt en de lage BTW gaat omhoog. Wat zijn de veranderingen?

Aan de ene kant stijgen de lasten, maar het wordt niet alleen maar slechter. In 2019 zijn er geen schokkende veranderingen die de salarisadministratie volledig over de kop gooien. De veranderingen hebben natuurlijk wel invloed op jouw onderneming. Welke veranderingen ga je mogelijk merken?

Het lage BTW tarief is nu 9 procent

Per 1 januari is het lage tarief van de BTW minder laag. Het was 6 procent en het is nu 9 procent. Bepaalde producten en diensten worden voor de consument dus duurder, maar gaan ondernemers niet meer opleveren. De boodschappen worden duurder, maar bijvoorbeeld ook de horeca en de kapper. Ook aannemers moeten een hogere rekening uitschrijven aan consumenten.

Vennootschapsbelasting is verlaagd

Ondernemers met een bv betalen vennootschapsbelasting over de winst. Zzp’ers en eigenaren van een eenmanszaak zijn deze belasting niet verschuldigd. Zij betalen namelijk over de winst via de inkomstenbelasting. Ondernemers met een bv betalen in 2019 geen 20 procent belasting meer over de winst, maar 19 procent. Het lijkt een klein verschil, maar in euro’s kan het verschil groot zijn. Over de winst vanaf 200.000 euro betaal je 25 procent belasting, maar dat was al zo, dus daarin zit geen verlaging.

Minimumloon stijgt

Een stijging van het minimumloon zal geen verrassing zijn, daar kun je namelijk wel vanuit gaan. Werknemers vanaf 22 jaar oud gaan maandelijks minimaal 1.615,80 euro verdienen. Dat komt neer op een bedrag van 74,58 euro per dag. Twee keer per jaar kan de hoogte van het minimumloon wijzigen, namelijk per 1 januari en per 1 juli.

Werknemers krijgen langer verlof bij geboorte

Een werknemer waarvan de partner bevalt had in 2018 nog recht op twee dagen verlof. Sinds dit jaar zijn de rechten uitgebreid naar één week. Dat hoeft niet gelijk na de bevalling, het mag ook een paar weken later. Vanaf 2020 wordt het partnerverlof nog verder uitgebreid.

Ondernemers kunnen een informatieplicht over energie hebben

Het energieverbruik moet omlaag. De komende jaren zal hier vanuit de politiek waarschijnlijk ook meer op gestuurd worden. Vanaf dit jaar geldt er een informatieplicht voor ondernemingen met een verbruik van meer dan 50.000 kWh aan stroom en 25.000 m3 aan aardgas. Daar blijft het niet bij. Uiterlijk per 1 juli 2019 moeten deze ondernemingen ook een plan hebben om energie te besparen.

Daarom zet je de hypotheekrente lang vast
18/01/2019

Met een korte rentevast periode kun je optimaal profiteren van de lage hypotheekrente, maar toch kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een langere rentevast periode.

Lees artikel

Ook parttime zzp’ers hebben recht op fiscale voordelen
17/01/2019

Als parttime zelfstandige kun je recht hebben op de zelfstandigenaftrek, maar voldoe je wel aan de eisen?

Lees artikel

Private lease of een persoonlijke lening
16/01/2019

Private lease is een manier om tegen vaste lasten een nieuwe auto te rijden, maar vergis je niet in de kosten. Is het toch een goed alternatief voor het lenen?

Lees artikel

Een zzp’er verdient gemiddeld meer dan modaal
15/01/2019

Zzp’ers verdienen meer dan de gemiddelde Nederlander. Het ondernemerschap heeft grote voordelen, maar houd ook rekening met de minpunten.

Lees artikel