Het jaar 2019 brengt ook weer veranderingen met zich mee voor ondernemers. Wat zijn veranderingen om rekening mee te houden?Ga terug naar het artikeloverzicht


Een nieuw jaar brengt ook altijd veranderingen met zich mee. Bijvoorbeeld het minimumloon stijgt en de lage BTW gaat omhoog. Wat zijn de veranderingen?

Aan de ene kant stijgen de lasten, maar het wordt niet alleen maar slechter. In 2019 zijn er geen schokkende veranderingen die de salarisadministratie volledig over de kop gooien. De veranderingen hebben natuurlijk wel invloed op jouw onderneming. Welke veranderingen ga je mogelijk merken?

Het lage BTW tarief is nu 9 procent

Per 1 januari is het lage tarief van de BTW minder laag. Het was 6 procent en het is nu 9 procent. Bepaalde producten en diensten worden voor de consument dus duurder, maar gaan ondernemers niet meer opleveren. De boodschappen worden duurder, maar bijvoorbeeld ook de horeca en de kapper. Ook aannemers moeten een hogere rekening uitschrijven aan consumenten.

Vennootschapsbelasting is verlaagd

Ondernemers met een bv betalen vennootschapsbelasting over de winst. Zzp’ers en eigenaren van een eenmanszaak zijn deze belasting niet verschuldigd. Zij betalen namelijk over de winst via de inkomstenbelasting. Ondernemers met een bv betalen in 2019 geen 20 procent belasting meer over de winst, maar 19 procent. Het lijkt een klein verschil, maar in euro’s kan het verschil groot zijn. Over de winst vanaf 200.000 euro betaal je 25 procent belasting, maar dat was al zo, dus daarin zit geen verlaging.

Minimumloon stijgt

Een stijging van het minimumloon zal geen verrassing zijn, daar kun je namelijk wel vanuit gaan. Werknemers vanaf 22 jaar oud gaan maandelijks minimaal 1.615,80 euro verdienen. Dat komt neer op een bedrag van 74,58 euro per dag. Twee keer per jaar kan de hoogte van het minimumloon wijzigen, namelijk per 1 januari en per 1 juli.

Werknemers krijgen langer verlof bij geboorte

Een werknemer waarvan de partner bevalt had in 2018 nog recht op twee dagen verlof. Sinds dit jaar zijn de rechten uitgebreid naar één week. Dat hoeft niet gelijk na de bevalling, het mag ook een paar weken later. Vanaf 2020 wordt het partnerverlof nog verder uitgebreid.

Ondernemers kunnen een informatieplicht over energie hebben

Het energieverbruik moet omlaag. De komende jaren zal hier vanuit de politiek waarschijnlijk ook meer op gestuurd worden. Vanaf dit jaar geldt er een informatieplicht voor ondernemingen met een verbruik van meer dan 50.000 kWh aan stroom en 25.000 m3 aan aardgas. Daar blijft het niet bij. Uiterlijk per 1 juli 2019 moeten deze ondernemingen ook een plan hebben om energie te besparen.

Voorkom schade aan jouw huis tijdens de vakantie
14/06/2019

Tijdens jouw vakantie heb je een grotere kans op schade aan jouw huis. Ook met een goede inboedel- en opstalverzekering kun je schade beter voorkomen of beperkt houden.

Lees artikel

Kiezen voor een persoonlijke lening
12/06/2019

De persoonlijke lening wordt steeds populairder en het doorlopend krediet steeds minder populair. Waar wordt dit door veroorzaakt?

Lees artikel

Wat maakt de inboedelverzekering noodzakelijk?
07/06/2019

De inboedelverzekering biedt dekking tegen schade door brand, maar de dekking is veel ruimer dan dat. Wat mag je van de inboedelverzekering verwachten?

Lees artikel

Veel Nederlanders lopen toeslagen mis
05/06/2019

Nederlanders met een naar verhouding laag inkomen hebben recht op toeslagen, maar ze moeten wel zelf in actie komen. Vooral met een variabel inkomen is het lastig inschatten waar recht op bestaat.

Lees artikel