Het jaar 2019 brengt ook weer veranderingen met zich mee voor ondernemers. Wat zijn veranderingen om rekening mee te houden?Ga terug naar het artikeloverzicht


Een nieuw jaar brengt ook altijd veranderingen met zich mee. Bijvoorbeeld het minimumloon stijgt en de lage BTW gaat omhoog. Wat zijn de veranderingen?

Aan de ene kant stijgen de lasten, maar het wordt niet alleen maar slechter. In 2019 zijn er geen schokkende veranderingen die de salarisadministratie volledig over de kop gooien. De veranderingen hebben natuurlijk wel invloed op jouw onderneming. Welke veranderingen ga je mogelijk merken?

Het lage BTW tarief is nu 9 procent

Per 1 januari is het lage tarief van de BTW minder laag. Het was 6 procent en het is nu 9 procent. Bepaalde producten en diensten worden voor de consument dus duurder, maar gaan ondernemers niet meer opleveren. De boodschappen worden duurder, maar bijvoorbeeld ook de horeca en de kapper. Ook aannemers moeten een hogere rekening uitschrijven aan consumenten.

Vennootschapsbelasting is verlaagd

Ondernemers met een bv betalen vennootschapsbelasting over de winst. Zzp’ers en eigenaren van een eenmanszaak zijn deze belasting niet verschuldigd. Zij betalen namelijk over de winst via de inkomstenbelasting. Ondernemers met een bv betalen in 2019 geen 20 procent belasting meer over de winst, maar 19 procent. Het lijkt een klein verschil, maar in euro’s kan het verschil groot zijn. Over de winst vanaf 200.000 euro betaal je 25 procent belasting, maar dat was al zo, dus daarin zit geen verlaging.

Minimumloon stijgt

Een stijging van het minimumloon zal geen verrassing zijn, daar kun je namelijk wel vanuit gaan. Werknemers vanaf 22 jaar oud gaan maandelijks minimaal 1.615,80 euro verdienen. Dat komt neer op een bedrag van 74,58 euro per dag. Twee keer per jaar kan de hoogte van het minimumloon wijzigen, namelijk per 1 januari en per 1 juli.

Werknemers krijgen langer verlof bij geboorte

Een werknemer waarvan de partner bevalt had in 2018 nog recht op twee dagen verlof. Sinds dit jaar zijn de rechten uitgebreid naar één week. Dat hoeft niet gelijk na de bevalling, het mag ook een paar weken later. Vanaf 2020 wordt het partnerverlof nog verder uitgebreid.

Ondernemers kunnen een informatieplicht over energie hebben

Het energieverbruik moet omlaag. De komende jaren zal hier vanuit de politiek waarschijnlijk ook meer op gestuurd worden. Vanaf dit jaar geldt er een informatieplicht voor ondernemingen met een verbruik van meer dan 50.000 kWh aan stroom en 25.000 m3 aan aardgas. Daar blijft het niet bij. Uiterlijk per 1 juli 2019 moeten deze ondernemingen ook een plan hebben om energie te besparen.

Wat zijn de grootste valkuilen van een lening?
20/03/2019

Het kiezen van een lening moet een weloverwogen keuze zijn. Er zijn namelijk een aantal valkuilen waar je niet in moet stappen.

Lees artikel

Mag je met code oranje of rood met de auto de weg op?
15/03/2019

Bij slechte weersomstandigheden kan het KNMI code geel, oranje of rood afgeven. Wat houden ze in en heeft het ook gevolgen voor de dekking in de autoverzekering?

Lees artikel

Ondernemen is hard werken. Met onze tips voor zzp’ers wijzen wij jou op de kansen en de gevaren die er loeren.
14/03/2019

Ondernemen is hard werken. Met onze tips voor zzp’ers wijzen wij jou op de kansen en de gevaren die er loeren.

Lees artikel

Slimme aftrekposten voor de belastingaangifte 2018
13/03/2019

De aangifte inkomstenbelasting over vorig jaar moet je weer invullen. Haal het maximale uit de aangifte met onze praktische tips.

Lees artikel