Vaste lasten zijn lasten die vaak maandelijks automatisch afgeschreven worden. Ongemerkt betaal je misschien veel te veel. Hoe kun je dat voorkomen?Ga terug naar het artikeloverzicht


Maandelijks worden er via automatische incasso vaste lasten afgeschreven, maar kunnen deze lasten ook omlaag? Gemak kan je veel geld kosten

Vaste lasten maandelijks af laten schrijven kun je vaak niet onderuit. Het is handig en je kunt geen rekening over het hoofd zien. Het gevaar is dat je er niet meer naar omkijkt en ongemerkt teveel betaalt aan lasten. Op een eenvoudige manier en zonder veel tijd te investeren kun je besparen op je vaste lasten.

Hoe zit het met het abonnement voor je mobiele telefoon?

Loopt je abonnement al langer dan twee jaren? Informeer in dat geval bij de provider naar de mogelijkheden om te besparen. Mogelijk heb je een veel te duur abonnement. Providers hebben ook vaak acties waar je gebruik van kunt maken. Door het omzetten van je abonnement kun je dezelfde belminuten en mb’s houden, maar tegen een lager tarief.

Stem de verzekeringen af op de risico’s

Verzekeringen worden afgesloten uitgaande van de behoefte op dat moment. Door veranderingen in jouw persoonlijke leven en door verloop van tijd moeten de verzekeringen ook mee veranderen. Dit kan jou een directe besparing aan maandlasten geven. Stel, je auto is ruim tien jaar oud en de auto is nog steeds WA + volledig casco verzekerd. Door de autoverzekering om te zetten naar een WA of een WA beperkt casco kun je tientallen of zelfs meer dan honderd euro’s per jaar besparen.

Zeg de sportschool waar je toch niet heen gaat gewoon op

Loop eens door je vaste lasten heen via internetbankieren. Grote kans dat je incasso’s tegen komt van abonnementen die je net zo goed kunt opzeggen. Het kan gaan om een sportschool, maar bijvoorbeeld ook om tijdschriften of een pechhulp service voor een auto die je niet meer bezit. Het zijn periodiek terugkerende kosten waar je op bespaart zonder dat je er last van hebt.

Kan de energierekening omlaag?

Blijf je trouw aan jouw energiebedrijf? Dat kan jou geld kosten. Pak je laatste jaarafrekening er eens bij en bel met een ander energiebedrijf. Andere energiebedrijven verstrekken vaak hoge kortingen om jou als klant binnen te krijgen. Na twee jaren vervalt de korting, en dan kun je weer op zoek naar een ander energiebedrijf.

Kan jouw hypotheek goedkoper?

De hypotheekrente staat nu historisch laag. Betaal jij nog een rente boven de 4 of 5 procent? Het oversluiten van de hypotheek of het openbreken van de huidige rentevast periode kan lonend zijn. Je ben wel een boeterente verschuldigd, maar dat wil nog niet zeggen dat het niet uit kan.

Breng eens in kaart wat er periodiek van jouw rekening wordt afgeschreven. Grote kans dat je rigoureus kunt schrappen in de vaste lasten.

Wat zijn de grootste valkuilen van een lening?
20/03/2019

Het kiezen van een lening moet een weloverwogen keuze zijn. Er zijn namelijk een aantal valkuilen waar je niet in moet stappen.

Lees artikel

Mag je met code oranje of rood met de auto de weg op?
15/03/2019

Bij slechte weersomstandigheden kan het KNMI code geel, oranje of rood afgeven. Wat houden ze in en heeft het ook gevolgen voor de dekking in de autoverzekering?

Lees artikel

Ondernemen is hard werken. Met onze tips voor zzp’ers wijzen wij jou op de kansen en de gevaren die er loeren.
14/03/2019

Ondernemen is hard werken. Met onze tips voor zzp’ers wijzen wij jou op de kansen en de gevaren die er loeren.

Lees artikel

Slimme aftrekposten voor de belastingaangifte 2018
13/03/2019

De aangifte inkomstenbelasting over vorig jaar moet je weer invullen. Haal het maximale uit de aangifte met onze praktische tips.

Lees artikel