Het oplossen van schulden is lastig. Het voorkomen van schulden kan ook al een issue zijn, maar is wel eenvoudiger. Lees onze tips om schulden te voorkomen.Ga terug naar het artikeloverzicht


Wij kunnen jou niet de gouden tip geven waardoor je geen schulden krijgt. Wij kunnen wel tips geven om schulden zoveel mogelijk te voorkomen. Lees onze tips.

Schulden zijn sluipmoordenaars. Het begint met een achterstandje waar je nog controle op hebt, maar door schulden ontstaan meer schulden. Als je een maand afsluit met een schuld moet je de volgende maand in staat zijn om alle rekeningen te betalen plus de opgelopen achterstand van de vorige maand. Door een verhoging van de schulden met rente kunnen de schulden snel groter groeien. In een vroeg stadium ingrijpen lost problemen op voordat ze er zijn.

Bouw een spaarkapitaal op

Vroeg of laat word je geconfronteerd met hoge kosten die niet passen in jouw maandbudget. Het kan gaan om een dure reparatie van de auto, of de wasmachine moet toch echt vervangen worden. Dit soort uitgaven kun je niet zo even betalen van de maandelijkse inkomsten. Maandelijks net rondkomen gaat je op lange termijn waarschijnlijk niet lukken. Lenen om een tekort op te vangen gaat niet werken. De schuld moet je namelijk weer terugbetalen en waarschijnlijk ook nog met rente.

Koop nooit op afbetaling en gebruik geen creditcard

Bedrijven willen jou graag een krediet verstrekken. Op deze manier verkopen ze namelijk meer en ze kunnen ook nog een keer verdienen aan de lening zelf. Een creditcard biedt gemak, maar kan ook een valkuil zijn. Het gemak gaat je namelijk veel geld kosten als de schuld niet op tijd weer is ingelost. De boodschap is: koop nooit iets waar je het geld even niet voor hebt liggen.

Houd bij wat erin komt en wat eruit gaat

Het lijkt voor sommige mensen misschien overdreven, maar het bijhouden van alle inkomsten en uitgaven schept duidelijkheid. Verdeel de inkomsten gelijk over verschillende potjes. Zo voorkom je dat je onverwacht wordt geconfronteerd met een tekort op jouw betaalrekening. Bijvoorbeeld aparte rekeningen voor vaste lasten, auto-onderhoud en boodschappen. Verschillende rekeningen aanhouden kost je bij de meeste banken geld, maar je kunt het natuurlijk ook splitsen in jouw boekhouding.

Lukt het betalen niet? Laat het ze weten!

Komt het een maandje niet uit om bepaalde lasten te betalen? Neem gelijk contact op met de schuldeiser(s) voor een regeling. Zo voorkom je ook lastige brieven en extra kosten omdat je de rekening te laat betaalt. Maak met de schuldeiser afspraken hoe je de achterstand weer inloopt. Alleen al door het contact opnemen kweek je goodwill bij de schuldeiser.

Snijd in de vaste lasten voor meer financiële armslag

Automatische incasso’s zijn handig, maar ze kunnen je wel onnodig geld kosten. Kijk per kwartaal eens kritisch naar de vaste lasten. Betaal je alle lasten nog steeds terecht of kun je bepaalde vaste lasten verlagen of zelfs schrappen? Denk maar eens aan pechhulp voor een auto die je niet meer hebt. Of is jouw oude auto nog steeds WA + volledig casco verzekerd? Loop de bankafschrijvingen ook eens na op dubbele lasten.

Looptijd van de aflossingsvrije hypotheek
23/08/2019

De aflossingsvrije hypotheek kan problemen geven bij het bereiken van de einddatum. Het verlengen van de looptijd kan de oplossing zijn, maar er zijn ook andere oplossingen.

Lees artikel

Besparen op de vaste lasten met inzicht
21/08/2019

Weet je hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en waar het weer aan wordt uitgegeven? Inzicht voorkomt schulden en kan jou helpen met het besparen.

Lees artikel

Bied nabestaanden zekerheid voor 10 euro per maand
16/08/2019

Tegen een naar verhouding lage premie kun je de financiële gevolgen van het overlijden opvangen voor je nabestaanden. Met 10 euro kun je al een hoog bedrag verzekeren.

Lees artikel

Een studieschuld wordt toch niet zichtbaar?
14/08/2019

Er waren politieke plannen voor een schuldverklaring. Huizenkopers zouden deze op kunnen vragen om inzicht te krijgen in de studieschuld. Waarom gaat het toch niet door?

Lees artikel