Wereldwijd zijn cybercrime en bedrijfsschade gevaren waar bedrijven op moeten letten volgens deskundigen. Waar moeten Nederlandse bedrijven vooral op letten?Ga terug naar het artikeloverzicht


In 2019 moeten bedrijven wereldwijd de focus leggen op het verzekeren van cybercrime en het verzekeren van bedrijfsschade. Wat houden deze verzekeringen in?

De verzekeraar Allianz is actief in 86 landen. Ze hebben hun netwerk gebruikt om uit te zoeken welke verzekeringen voor bedrijven belangrijk zijn en waar ze de focus op moeten leggen in 2019. Het onderzoek noemen ze de Allianz Risk Barometer 2019. Voor het onderzoek hebben ze 2.400 experts in het onderzoek betrokken. De respondenten zijn experts met verstand van zaken over het verzekeren van bedrijfsrisico’s. Niet de standaard risico’s zijn naar voren gekomen als belangrijkste verzekeringen, maar de verzekering tegen cybercrime en de bedrijfsschadeverzekering. Voor beide risico’s gaf 37 procent van de respondenten aan dat hier de meeste aandacht naar uit moet gaan.

Welke dekking biedt de cybercrimeverzekering?

Het risico cybercrime is niet alleen maar een probleem van banken, webshops en internetbedrijven. In principe kunnen vrijwel alle bedrijven met cybercrime in aanraking komen. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het lekken van gegevens van hun klanten. Ook kan de data ‘corrupt raken’. Dat wil zeggen dat niet alle gegevens meer aanwezig zijn en dat gegevens niet meer betrouwbaar zijn. Ook het platleggen van de website is een vorm van cybercrime. Zelfs reputatieschade kan verzekerd worden.

Wat heb je aan een bedrijfsschadeverzekering?

De bedrijfsschadeverzekering draagt de kosten van een bedrijfsstilstand of van verminderde productiviteit door bepaalde oorzaken. Er breekt bijvoorbeeld brand uit in een fabriek. De schade door de brand worden de gebouwenverzekering en de inventaris- en goederenverzekering voor aangesproken, maar de schade is groter. Door de brand kan de fabriek tijdelijk niet of minder produceren. Bij een volledige verwoesting van het pand kan het weer hervatten van de volledige productie maanden tot wel meer dan één jaar in beslag nemen. Deze kosten vangt de bedrijfsschadeverzekering op.

Hoe zit het in Nederland?

Volgens de Nederlandse deskundigen ligt de nadruk in ons land op de bedrijfsschadeverzekering. Namelijk 56 procent van de respondenten noemde het tijdelijk niet of minder kunnen produceren als het grootste gevaar waar bedrijven zich mee bezig moeten houden. Het risico cybercrime werd in 32 procent van de deskundigen als aandachtsgebied aangewezen. Ook brand en het explosiegevaar maken ze zich zorgen over.

Heeft jouw bedrijf deze verzekeringen ook nodig?

De bedrijfsschadeverzekering en de cybercrimeverzekering zijn belangrijke verzekeringen, maar de noodzaak van het verzekeren verschilt wel sterk per vakgebied en zelfs per individueel bedrijf. Een zzp’er in de bouw zal minder belang hebben bij een bedrijfsschadeverzekering in vergelijking met een fabriek of een restaurant. Ook het risico van cybercrime verschilt per bedrijf.

Looptijd van de aflossingsvrije hypotheek
23/08/2019

De aflossingsvrije hypotheek kan problemen geven bij het bereiken van de einddatum. Het verlengen van de looptijd kan de oplossing zijn, maar er zijn ook andere oplossingen.

Lees artikel

Besparen op de vaste lasten met inzicht
21/08/2019

Weet je hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en waar het weer aan wordt uitgegeven? Inzicht voorkomt schulden en kan jou helpen met het besparen.

Lees artikel

Bied nabestaanden zekerheid voor 10 euro per maand
16/08/2019

Tegen een naar verhouding lage premie kun je de financiële gevolgen van het overlijden opvangen voor je nabestaanden. Met 10 euro kun je al een hoog bedrag verzekeren.

Lees artikel

Een studieschuld wordt toch niet zichtbaar?
14/08/2019

Er waren politieke plannen voor een schuldverklaring. Huizenkopers zouden deze op kunnen vragen om inzicht te krijgen in de studieschuld. Waarom gaat het toch niet door?

Lees artikel