Voor zzp’ers kan het afsluiten van een hypotheek lastiger zijn. Stel jezelf eerst de juiste vragen voordat je de huizenmarkt betreedt, en bereid je zo goed voor.Ga terug naar het artikeloverzicht


Het afsluiten van een hypotheek kan voor zzp’ers lastig zijn, maar er zijn gelukkig voldoende mogelijkheden. Welke vragen stellen zzp’ers zichzelf over een hypotheek?

Banken willen het liefst ideale jaarcijfers over de afgelopen drie jaren, maar met minder jaren is een hypotheek nog niet uitgesloten. Er zijn meer dan één miljoen zzp’ers in Nederland, dus deze groep willen de banken niet mislopen. Zzp’ers kunnen zich beter wel eerst voorbereiden voordat ze de huizenmarkt betreden. Welke vragen zouden zzp’ers zich zichzelf vooraf moeten stellen?

Kan ik een stabiel inkomen aantonen?

Standaard vragen banken de jaarcijfers op over de laatste drie afgesloten boekjaren. Door uit te gaan van meerdere jaren kunnen ze namelijk zien of je een stabiel inkomen hebt. Ook met minder afgesloten boekjaren kun je tegenwoordig een hypotheek krijgen, maar uit de aangeleverde gegevens moet wel blijken dat je waarschijnlijk ook in de toekomst de hypotheeklasten kunt dragen. Garanties kun je niet geven, maar dat hoeft ook niet. Voor oudere huizenkopers kan ook het pensioeninkomen belangrijk zijn.

Welke zzp-hypotheek is voor mij de beste keuze?

Zzp’ers zijn een interessante doelgroep geworden voor banken. Graag proberen ze zoveel mogelijk zzp’ers in de boeken te krijgen. Een goede marketingtruc is een hypotheek in de markt zetten speciaal gericht op zzp’ers. Maar waarom zou je daarvoor kiezen? Je kunt beter kiezen voor een hypotheek die goed bij jouw persoonlijke situatie past. Ga daarom in zee met een onafhankelijk adviseur. Zij staren zich niet blind op de naam van een hypotheek, maar kijken wat echt goed bij jou past.

Past het kopen van een huis ook bij mijn toekomstplannen?

Met ambities om in het buitenland te gaan werken de komende jaren is het kopen van een huis in Nederland misschien niet de beste keuze. Ook als je verwacht dat je inkomsten sterk dalen de komende jaren is het kopen waarschijnlijk geen goede keuze. Het gaat goed met de huizenprijzen, maar de prijzen kunnen hard onderuit gaan. Als je moet verkopen kun je een probleem hebben bij dalende huizenprijzen. Je kunt niet in de toekomst kijken, maar neem jouw toekomstverwachtingen wel mee in de overweging of je gaat kopen of juist gaat huren.

Moet ik gaan voor de maximale hypotheek?

Bij voorkeur niet. Je hebt waarschijnlijk een schommelend of zelfs een sterk schommelend inkomen. Kiezen voor de maximale hypotheek houdt in dat je het volledige inkomen nodig hebt om rond te komen. Met enige marge creëer je voor jezelf rust en een structurele daling van het maandelijkse inkomen hoeft niet gelijk voor problemen te zorgen.

Wat gebeurt er bij overlijden en arbeidsongeschiktheid?

Door het kopen van een huis neem je zware financiële lasten op je schouders. Houd er rekening mee dat je arbeidsongeschikt kunt raken of kunt overlijden. Tegen de financiële gevolgen kun je verzekeringen afsluiten. Bij jouw overlijden worden de maandlasten het probleem van de nabestaanden. Met een goede overlijdensrisicoverzekering kun je het risico van het overlijden meeverzekeren.

Een hypotheek afsluiten zonder een overlijdensrisicoverzekering?
19/04/2019

Een overlijdensrisicoverzekering is vaak niet meer verplicht bij het afsluiten van een hypotheek, maar verstandig is het wel. Wat maakt deze verzekering zo belangrijk?

Lees artikel

Binnen één dag geld overmaken wordt mogelijk
17/04/2019

Binnenkort wordt het mogelijk om binnen 5 seconden bedragen over te boeken. Begin juli moet het systeem werken bij 7 Nederlandse banken. Wat ga je ervan merken?

Lees artikel

Een te laag verzekerd bedrag in de woonverzekering voorkomen
12/04/2019

Een te laag verzekerd bedrag in de woonverzekeringen kan grote gevolgen hebben bij schade. Hoe worden de verzekerde bedragen van de inboedelverzekering en de opstalverzekering vastgesteld?

Lees artikel

Maximale bestedingsvrijheid in plaats van maximale hypotheek?
10/04/2019

Vaak wordt er voor een hypotheek uitgegaan van wat het maximale op basis van het inkomen is, maar is dat wel verstandig? Misschien passen de hypotheeklasten niet binnen jouw budget.

Lees artikel