Een studieschuld heeft een negatief effect op wat je aan hypotheek kunt krijgen. Is het een optie om de schuld gewoon niet op te geven, of creëer je zo een ander probleem?Ga terug naar het artikeloverzicht


Een studieschuld heeft effect op de maximale hypotheek, maar moet je het ook opgeven? De lening wordt namelijk niet geregistreerd bij het BKR.

Leningen en betalingsachterstanden zijn door banken te achterhalen via het Bureau Krediet Registratie (BKR). Bij het aanvragen van een hypotheek hoef je ze niet te verzwijgen, want ze staan zwart op wit. Voordat je een hypotheek krijgt word je standaard getoetst, dus je komt er niet onderuit. Een telefoonabonnement met een afbetaling voor een telefoon erin verwerkt kan tegenwoordig ook geregistreerd staan en heeft ook invloed op wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Ook een studieschuld heeft effect, maar wordt niet vastgelegd bij het BKR.

Studieschuld heeft nauwelijks effect toch?

Studeren geeft tegenwoordig niet meer standaard recht op een studiefinanciering. Je kunt een bijdrage van de DUO krijgen, maar aan een studievoorschot zit een terugbetaalregeling gekoppeld. Een studieschuld wordt dus steeds gebruikelijker. Een voordeel van de huidige regeling is de zeer soepele terugbetalingsregeling. In 35 jaar mag je de schuld inlossen. Je begint ook pas met aflossen als je iets meer gaat verdienen dan het minimumloon. Toch wordt de studieschuld ook gewoon als een schuld gezien waar rekening mee wordt gehouden bij het verstrekken van een hypotheek. Het effect is groot op wat je maximaal kunt lenen.

Een schuld blijft je achtervolgen tot alles afbetaald is

Schulden hebben heeft effect op wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen op jouw inkomen. Met een persoonlijke lening van 10.000 euro maakt het in principe niet uit of de schuld 10.000 euro is of nog maar 500 euro. De schuld wordt namelijk voor het volledige bedrag geregistreerd bij het BKR. Een studieschuld staat niet geregistreerd, maar blijft wel voor de volledige looptijd effect hebben op wat je kunt krijgen aan hypotheek.

Jouw studieschuld toch maar verzwijgen?

Je huurt bijvoorbeeld nu een huis voor 900 euro per maand. Tegen een maandlast van 750 euro per maand kun je een huis kopen en betaal je ook nog eens in kleine stapjes af op de schuld. Maar helaas! Het systeem werkt anders. Het is niet verstandig om een studieschuld te verzwijgen. In de toekomst kan het financieel tegenzitten door bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Met een huurhuis ben je flexibeler, maar we kunnen ons goed voorstellen dat het oneerlijk aanvoelt.

Misschien zijn er toch mogelijkheden

Eén afwijzing van een bank wil nog niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn om te kopen. Misschien gaat het bij een andere geldverstrekker wel lukken. Met spaargeld kun je het probleem ook oplossen. Een deel van het huis zelf kunnen betalen maakt een koophuis eerder haalbaar.

Ondernemers hebben het elektrisch rijden een succes gemaakt
21/02/2019

De elektrische auto lijkt nu echt doorgebroken. Dat komt voor een deel door de ondernemers die in 2018 over zijn gestapt van benzine naar stroom. Waarom stapten ze over?

Lees artikel

Waarom moet je wel sparen voor de kinderen?
20/02/2019

De noodzaak voor het sparen voor de kinderen is toegenomen. De studiefinanciering stelt namelijk niet meer zoveel voor, en als ze het huis uit gaan kunnen ze ook wel een steuntje in de rug gebruiken.

Lees artikel

Aangepaste openingstijd kantoor Roosendaal 1 maart 2019
20/02/2019

1 maart bestaan Klasse Advies Roosendaal en Van Dommele Adviesgroep exact 10 jaar! In verband met dit jubileum is ons kantoor op vrijdag 1 maart vanaf 12.00 uur gesloten.

Lees artikel

Meld belangrijke wijzigingen altijd direct
20/02/2019

Is er onlangs iets gewijzigd in uw bedrijfs- of privésituatie wat van invloed kan zijn op uw verzekeringen? Meld deze wijziging dan direct aan ons!

Lees artikel