De noodzaak voor het sparen voor de kinderen is toegenomen. De studiefinanciering stelt namelijk niet meer zoveel voor, en als ze het huis uit gaan kunnen ze ook wel een steuntje in de rug gebruiken.Ga terug naar het artikeloverzicht


De studiefinanciering is versoberd en het kopen van een huis voor jonge starters is lastig. Hierdoor wordt sparen voor de kinderen steeds belangrijker.

Jonge ouders doen er verstandig aan om op jonge leeftijd van de kinderen al te beginnen met het opbouwen van een kapitaal. De noodzaak komt vooral door de afgetakelde regeling van de studiefinanciering. Jongeren hebben niet of nauwelijks nog recht op een tegemoetkoming voor de studiekosten. Ze hebben er wel recht op, maar in veel gevallen is het in de vorm van een lening. Ouders willen de kinderen liever niet de wijde wereld in sturen met een rugzak vol met schulden. Een zelfstandig bestaan opbouwen is namelijk ook al lastiger geworden door het niet meer volledig kunnen financieren van een koophuis.

Hoe ziet de studiefinanciering er nu uit?

Waar studenten recht op hebben is afhankelijk van het opleidingsniveau. Voor MBO 1 en 2 geldt nog steeds dat de eventuele studiefinanciering een gift is. Voor niveau 3 en 4 is het een gift op voorwaarde dat de student binnen 10 jaren de opleiding afrondt. Voor het HBO en de universiteit kun je er vanuit gaan dat de studietoelage terugbetaald moet worden. Onder voorwaarden geldt dat niet voor de aanvullende beurs en het reisproduct (OV-jaarkaart). Hoe de regeling er in de toekomst uitziet, is nog maar afwachten. Ouders van jonge kinderen kunnen er beter maar vanuit gaan dat ze flink bij moeten dragen als ze een studieschuld voor de kinderen willen voorkomen.

Het kopen van een huis is niet meer vanzelfsprekend

Een huis kopen is veel lastiger geworden. Kopers hebben namelijk veel eigen geld nodig, omdat de bijkomende kosten bij het kopen van een huis niet meer mee te financieren zijn. Uiteraard blijft het daar niet bij. Het huis moet ook nog naar smaak gemaakt worden en de inrichting brengt ook de nodige kosten met zich mee. Ouders kunnen hierbij helpen door in ieder geval al een deel van het benodigde kapitaal op te bouwen.

Beginnen met opbouwen op jonge leeftijd van de kinderen

In een korte periode een kapitaal opbouwen voor het betalen van de opleiding van de kinderen gaat niet lukken. Het gaat namelijk om duizenden euro’s. Door het uit te smeren over 18 of meer jaren kun je al met een klein bedrag per maand een groot bedrag opbouwen. De rente is op dit moment laag, maar misschien is het beleggen een goed alternatief voor dit soort lange termijn doelen. Laat je wel goed adviseren hierover. Het is namelijk niet de bedoeling dat je een te groot risico loopt met het opgebouwde kapitaal.

Wat zijn de grootste valkuilen van een lening?
20/03/2019

Het kiezen van een lening moet een weloverwogen keuze zijn. Er zijn namelijk een aantal valkuilen waar je niet in moet stappen.

Lees artikel

Mag je met code oranje of rood met de auto de weg op?
15/03/2019

Bij slechte weersomstandigheden kan het KNMI code geel, oranje of rood afgeven. Wat houden ze in en heeft het ook gevolgen voor de dekking in de autoverzekering?

Lees artikel

Ondernemen is hard werken. Met onze tips voor zzp’ers wijzen wij jou op de kansen en de gevaren die er loeren.
14/03/2019

Ondernemen is hard werken. Met onze tips voor zzp’ers wijzen wij jou op de kansen en de gevaren die er loeren.

Lees artikel

Slimme aftrekposten voor de belastingaangifte 2018
13/03/2019

De aangifte inkomstenbelasting over vorig jaar moet je weer invullen. Haal het maximale uit de aangifte met onze praktische tips.

Lees artikel