Ondernemen is hard werken. Met onze tips voor zzp’ers wijzen wij jou op de kansen en de gevaren die er loeren.Ga terug naar het artikeloverzicht


Als zzp’er moet je jouw eigen boontjes doppen. Het voordeel is dat jij je eigen weg kunt volgen. Profiteer van onze tips.

Het verschil tussen succes en een flop is vaak klein. Daarom sta je open voor suggesties en ervaringen van anderen. De meeste van onze tips zul je wel kennen, maar het is goed om ze een keer weer te lezen en toe te passen. Even weer met de neus op de feiten gedrukt worden kan geen kwaad. Als je deze tips toepast vergroot je jouw kans op succes.

Maak gebruik van de ervaring van vakgenoten

Loop je met ideeën rond, maar twijfel je over de haalbaarheid? Ga in gesprek met collega zzp’ers in dezelfde branche. Vakgenoten zijn het beste klankbord en kunnen zich een idee vormen hoe jouw plannen uit kunnen vallen. Zij kunnen jou ook wijzen op de gevaren. Mogelijk is het een idee om samen alles verder uit te werken.

Focus je niet op één of enkele opdrachtgevers

Veel zzp’ers halen de meeste omzet bij één of maar een paar opdrachtgevers. Dit biedt gemak en is overzichtelijk, maar er dreigt ook een gevaar. Wat als je grootste opdrachtgever de samenwerking opzegt? Daarom blijft het belangrijk om de kleine opdrachtgevers te koesteren. Als je geen tijd hebt kun je beter minder werken voor een grote opdrachtgever en toch de klussen voor de kleine opdrachtgever oppakken.

Blijf aan acquisitie doen

Zit je agenda voor de komende weken vol? Houd toch al rekening met de periode daarna. Blijf open staan voor nieuwe opdrachtgevers. Pas wel op met onrealistische prognoses. Toezeggen dat een opdracht binnen twee weken klaar is moet wel uitvoerbaar zijn.

Houd contacten warm

Sommige opdrachtgevers spelen maar af en toe opdrachten naar jou toe. Zorg ervoor dat het contact niet verwatert. Stuur ze bijvoorbeeld een berichtje bij een jubileum. Het kan ook zeer eenvoudig door bijvoorbeeld een bijdrage op LinkedIn interessant te vinden. Op deze manier zorg je ervoor dat je op het netvlies bij de opdrachtgever blijft.

Blijf bij jouw eigen kwaliteiten

Pas op met werkzaamheden die raakvlakken hebben met jouw vakgebied, maar waar niet jouw specialisatie ligt. Slecht werk afleveren kan jou je reputatie kosten. Ook loop je kans dat je veel uren investeert in iets wat je niet uitgekeerd krijgt.

Flexibiliteit is jouw kracht

Zzp’ers moeten flexibel zijn. Opdrachtgevers hebben vaak geen opzegtermijn en kunnen zo overstappen naar een zzp’er die wel flexibel is. De keerzijde van het vak is dat je soms ook in het weekend moet werken. Zorg ervoor dat je jouw opdrachtgever positief blijft verbazen.

Geniet ook van je vrije tijd

Het ondernemerschap is vaak hollen en dan weer stil staan. Een keer minder opdrachten hebben hoort erbij. Van je vrije tijd moet je dan kunnen genieten. Volgende week moet je misschien weer 80 uren werken om een opdracht op tijd af te ronden.

Wat zijn de grootste valkuilen van een lening?
20/03/2019

Het kiezen van een lening moet een weloverwogen keuze zijn. Er zijn namelijk een aantal valkuilen waar je niet in moet stappen.

Lees artikel

Mag je met code oranje of rood met de auto de weg op?
15/03/2019

Bij slechte weersomstandigheden kan het KNMI code geel, oranje of rood afgeven. Wat houden ze in en heeft het ook gevolgen voor de dekking in de autoverzekering?

Lees artikel

Ondernemen is hard werken. Met onze tips voor zzp’ers wijzen wij jou op de kansen en de gevaren die er loeren.
14/03/2019

Ondernemen is hard werken. Met onze tips voor zzp’ers wijzen wij jou op de kansen en de gevaren die er loeren.

Lees artikel

Slimme aftrekposten voor de belastingaangifte 2018
13/03/2019

De aangifte inkomstenbelasting over vorig jaar moet je weer invullen. Haal het maximale uit de aangifte met onze praktische tips.

Lees artikel