Ondernemen is hard werken. Met onze tips voor zzp’ers wijzen wij jou op de kansen en de gevaren die er loeren.Ga terug naar het artikeloverzicht


Als zzp’er moet je jouw eigen boontjes doppen. Het voordeel is dat jij je eigen weg kunt volgen. Profiteer van onze tips.

Het verschil tussen succes en een flop is vaak klein. Daarom sta je open voor suggesties en ervaringen van anderen. De meeste van onze tips zul je wel kennen, maar het is goed om ze een keer weer te lezen en toe te passen. Even weer met de neus op de feiten gedrukt worden kan geen kwaad. Als je deze tips toepast vergroot je jouw kans op succes.

Maak gebruik van de ervaring van vakgenoten

Loop je met ideeën rond, maar twijfel je over de haalbaarheid? Ga in gesprek met collega zzp’ers in dezelfde branche. Vakgenoten zijn het beste klankbord en kunnen zich een idee vormen hoe jouw plannen uit kunnen vallen. Zij kunnen jou ook wijzen op de gevaren. Mogelijk is het een idee om samen alles verder uit te werken.

Focus je niet op één of enkele opdrachtgevers

Veel zzp’ers halen de meeste omzet bij één of maar een paar opdrachtgevers. Dit biedt gemak en is overzichtelijk, maar er dreigt ook een gevaar. Wat als je grootste opdrachtgever de samenwerking opzegt? Daarom blijft het belangrijk om de kleine opdrachtgevers te koesteren. Als je geen tijd hebt kun je beter minder werken voor een grote opdrachtgever en toch de klussen voor de kleine opdrachtgever oppakken.

Blijf aan acquisitie doen

Zit je agenda voor de komende weken vol? Houd toch al rekening met de periode daarna. Blijf open staan voor nieuwe opdrachtgevers. Pas wel op met onrealistische prognoses. Toezeggen dat een opdracht binnen twee weken klaar is moet wel uitvoerbaar zijn.

Houd contacten warm

Sommige opdrachtgevers spelen maar af en toe opdrachten naar jou toe. Zorg ervoor dat het contact niet verwatert. Stuur ze bijvoorbeeld een berichtje bij een jubileum. Het kan ook zeer eenvoudig door bijvoorbeeld een bijdrage op LinkedIn interessant te vinden. Op deze manier zorg je ervoor dat je op het netvlies bij de opdrachtgever blijft.

Blijf bij jouw eigen kwaliteiten

Pas op met werkzaamheden die raakvlakken hebben met jouw vakgebied, maar waar niet jouw specialisatie ligt. Slecht werk afleveren kan jou je reputatie kosten. Ook loop je kans dat je veel uren investeert in iets wat je niet uitgekeerd krijgt.

Flexibiliteit is jouw kracht

Zzp’ers moeten flexibel zijn. Opdrachtgevers hebben vaak geen opzegtermijn en kunnen zo overstappen naar een zzp’er die wel flexibel is. De keerzijde van het vak is dat je soms ook in het weekend moet werken. Zorg ervoor dat je jouw opdrachtgever positief blijft verbazen.

Geniet ook van je vrije tijd

Het ondernemerschap is vaak hollen en dan weer stil staan. Een keer minder opdrachten hebben hoort erbij. Van je vrije tijd moet je dan kunnen genieten. Volgende week moet je misschien weer 80 uren werken om een opdracht op tijd af te ronden.

Hypotheekvorm toegelicht – Wat is een beleggingshypotheek?
17/05/2019

In de betere beursjaren was de beleggingshypotheek populair. Helaas zijn het niet alleen maar positieve rendementen. Wat houdt de beleggingshypotheek in?

Lees artikel

Oeps… aangifte inkomstenbelasting vergeten! Wat nu?
15/05/2019

Wat als je in de maand mei erachter komt dat je vergeten bent om de aangifte inkomstenbelasting over 2018 in te dienen? Wat zijn de gevolgen en hoe kun je nog grotere gevolgen voorkomen?

Lees artikel

Huissleutel kwijt – biedt de inboedelverzekering nog wel dekking?
10/05/2019

Na het verliezen van huissleutels heb je een grotere kans op diefstal en inbraak. Biedt de inboedelverzekering dekking in dat geval en hoe zit het met het vervangen van sloten? Wie draagt de kosten?

Lees artikel

Interessante weetjes over hypotheekrentes
08/05/2019

Wat moeten huiseigenaren weten over de hypotheekrente? Wist je dat een lage hypotheekrente niet voor alle hypotheekvormen gunstig is?

Lees artikel