Bij slechte weersomstandigheden kan het KNMI code geel, oranje of rood afgeven. Wat houden ze in en heeft het ook gevolgen voor de dekking in de autoverzekering?Ga terug naar het artikeloverzicht


Bij zware weersomstandigheden wordt er gewerkt met codes. Met code rood kun je beter niet de weg op. Maar mag het wel van de autoverzekeraar?

Het KNMI heeft een redelijke indruk van wat wij aan weer kunnen verwachten de komende dagen. Bijvoorbeeld bij storm, windstoten, gladde wegen en slecht zicht door mist, kan het KNMI een bepaalde code afgeven. Door de kleur van de codering kunnen verkeersdeelnemers voor zichzelf inschatten of het verantwoord is om de weg op te gaan. Met code rood kun je jouw reis beter uren of zelfs een dag uitstellen, maar dat is niet altijd mogelijk. Vaak moet je er wel door. Maar wat zijn de gevolgen bij een ongeval? Keert de autoverzekeraar uit als je bijvoorbeeld ondanks de waarschuwing voor gladde wegen toch de weg op gaat?

Wat betekenen de codes?

De kleurencodering loopt van geel (beperkt gevaar) tot rood (groot gevaar). Daartussen zit nog de code oranje. De betekenissen van de codes zijn volgens de KNMI als volgt:

  • Code geel – Wees alert – De weersomstandigheden kunnen zorgen voor extra gevaar in het verkeer. Je wordt aangespoord om goed op te letten en pas ook je snelheid op de omstandigheden aan.
  • Code oranje – Wees voorbereid – In dit geval is er een grote kans op gevaar door extreem weer. Ga je wel de weg op? Houd rekening met zware weersomstandigheden.
  • Code rood – Dit is een weeralarm – Het extreme weer heeft een grote impact op de samenleving. Eigenlijk is de boodschap: ‘Ga de weg niet op’. Ook bij een kleine kans op zeer zwaar weer kan de code afgegeven worden. Dat doet het KNMI als de veiligheidsrisico’s groot zijn als het zich wel voor doet.

Is code rood een negatief reisadvies?

Voor bepaalde landen kan een negatief reisadvies gelden. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met onlusten of oorlog in een land. Ga je ondanks een negatief reisadvies toch naar het land of gebied? Dan biedt de reisverzekering geen dekking. Code rood is eigenlijk ook een negatief reisadvies, maar deze waarschuwing heeft geen gevolgen voor de dekking van verzekeringen. De autoverzekering keert bij schade dus gewoon uit. De ernst van een negatief reisadvies is ook niet qua dreiging te vergelijken met de code rood zoals we deze in Nederland kennen.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat je vooral bij code oranje en rood beter thuis kunt blijven. Maar wees niet bang voor de dekking in de autoverzekering. Voor je eigen veiligheid moet je het gevaar ook niet zelf opzoeken.

Hypotheekvorm toegelicht – Wat is een beleggingshypotheek?
17/05/2019

In de betere beursjaren was de beleggingshypotheek populair. Helaas zijn het niet alleen maar positieve rendementen. Wat houdt de beleggingshypotheek in?

Lees artikel

Oeps… aangifte inkomstenbelasting vergeten! Wat nu?
15/05/2019

Wat als je in de maand mei erachter komt dat je vergeten bent om de aangifte inkomstenbelasting over 2018 in te dienen? Wat zijn de gevolgen en hoe kun je nog grotere gevolgen voorkomen?

Lees artikel

Huissleutel kwijt – biedt de inboedelverzekering nog wel dekking?
10/05/2019

Na het verliezen van huissleutels heb je een grotere kans op diefstal en inbraak. Biedt de inboedelverzekering dekking in dat geval en hoe zit het met het vervangen van sloten? Wie draagt de kosten?

Lees artikel

Interessante weetjes over hypotheekrentes
08/05/2019

Wat moeten huiseigenaren weten over de hypotheekrente? Wist je dat een lage hypotheekrente niet voor alle hypotheekvormen gunstig is?

Lees artikel