Het hebben van schulden kan ook weer verdere schulden veroorzaken. Het is dus zaak om zo snel mogelijk schulden weg te werken, maar hoe? Wij kunnen jou op weg helpen.Ga terug naar het artikeloverzicht


Schulden bouw je zeer eenvoudig op, er weer vanaf komen is lastiger. Het is een kwestie van zuinig leven en hulp inschakelen indien nodig.

Het voorkomen van schulden is eenvoudiger dan het wegwerken van schulden. Bij het terugbetalen ben je namelijk ook nog rente en kosten verschuldigd. De spaarrentes staan bijna op nul, maar de verschuldigde rente op schulden kan hoog oplopen. Heb je schulden en vraag je jezelf af hoe je er weer vanaf komt? Wij kunnen jou een paar handvaten geven.

Steek je kop niet in het zand

Bezig zijn met geldzaken is voor de meeste mensen geen hobby. Na het ontvangen van een factuur leg je deze het liefst even weg voor een paar weken. Te betalen rekeningen komen namelijk vaak niet op een gunstig moment. Maar rekeningen op een grote stapel leggen is niet de oplossing. Zoek gelijk naar een oplossing als het betalen even niet mogelijk is. Bel bijvoorbeeld de schuldeiser voor het afspreken van een betalingsregeling. Of geef aan dat het tijdig betalen niet gaat lukken. Zo voorkom je lastige incassobrieven en extra kosten.

Probeer schulden te bundelen

Je kunt beter bij één partij een grote schuld hebben dan bij meerdere schuldeisers kleinere schulden. Je kunt bijvoorbeeld een doorlopend krediet afsluiten en een bedrag lenen om de rest van de schulden mee af te lossen. Maar dit is niet de oplossing als er al achterstanden geregistreerd staan bij het BKR. Banken staan namelijk niet meer open voor een lening als ze bij de registraties zien dat je niet aan jouw betalingsverplichtingen voldoet.

Zoek hulp bij de gemeente

Je kunt gebruik maken van experts op dit gebied bij de gemeente. Zij weten welke regelingen voor jou open staan en ze weten hoe ze afspraken kunnen maken met de schuldeisers en wat jouw rechten zijn. Welke hulp ze kunnen bieden is afhankelijk van welk stadium je in zit en natuurlijk van persoonlijke factoren. Schakel zo vroeg mogelijk hulp in. Schulden zijn eenvoudiger op te lossen als ze nog niet zo oud zijn.

Maak voor jezelf een overzicht van de schulden

Ook als je hulp inschakelt moet je voor jezelf eerst inzichtelijk hebben wat jouw financiële situatie is. Dus wie zijn de schuldeisers, hoe groot zijn de achterstanden en van welke datum zijn de schulden? Alleen met een goed overzicht kun je er iets tegen doen. Zo voorkom je verrassingen waardoor je afbetalingsregelingen niet na kunt komen. Blijf de post hierover ook goed administreren.

Los eerst de meest brandende issues op

Gas, licht en onderdak kun je echt niet zonder. Daarom zijn de verhuurders van het huis of de bank waar de hypotheek loopt belangrijke schuldeisers. Ook moet je voorkomen dat de energieleverancier jou afsluit. Blijf dus in gesprek met deze partijen en neem ze mee in de mogelijkheden die je nog wel hebt.

Een hypotheek afsluiten zonder een overlijdensrisicoverzekering?
19/04/2019

Een overlijdensrisicoverzekering is vaak niet meer verplicht bij het afsluiten van een hypotheek, maar verstandig is het wel. Wat maakt deze verzekering zo belangrijk?

Lees artikel

Binnen één dag geld overmaken wordt mogelijk
17/04/2019

Binnenkort wordt het mogelijk om binnen 5 seconden bedragen over te boeken. Begin juli moet het systeem werken bij 7 Nederlandse banken. Wat ga je ervan merken?

Lees artikel

Een te laag verzekerd bedrag in de woonverzekering voorkomen
12/04/2019

Een te laag verzekerd bedrag in de woonverzekeringen kan grote gevolgen hebben bij schade. Hoe worden de verzekerde bedragen van de inboedelverzekering en de opstalverzekering vastgesteld?

Lees artikel

Maximale bestedingsvrijheid in plaats van maximale hypotheek?
10/04/2019

Vaak wordt er voor een hypotheek uitgegaan van wat het maximale op basis van het inkomen is, maar is dat wel verstandig? Misschien passen de hypotheeklasten niet binnen jouw budget.

Lees artikel