Huurders van een huis moeten er rekening mee houden dat de huren mogelijk jaarlijks stijgen. In dat opzicht zijn huiseigenaren veel beter uit. Wat maakt het grote verschil?Ga terug naar het artikeloverzicht


Het kopen van een huis heeft nadelen, maar het huren heeft ook niet alleen maar pluspunten. Wat gaat een huurhuis over 30 jaar kosten?

Verhuurders voeren vaak per 1 juli huurverhogingen door. Het gaat uitgedrukt in euro’s om kleine verhogingen, maar geleidelijk gaat het toch om grote bedragen. Dat komt ook doordat het rente op rente is. Een verhoging van bijvoorbeeld 2 procent wordt ook berekend over eerdere verhogingen. Met een voorbeeld wordt duidelijk wat een huurhuis op langere termijn zo duur maakt.

Voorbeeld

De heer De Vries en de heer Van der Wolde zijn allebei op zoek naar een huis. De heer De Vries heeft weinig vertrouwen in de huizenmarkt en kiest voor een huurhuis. De heer Van der Wolde kent de risico’s van een huis kopen, maar gaat wel voor een koophuis. Hij maakt een afspraak met een hypotheekadviseur en laat zich adviseren over de mogelijkheden. Allebei vinden ze een huis met een maandlast van 750 euro. Er bestaat geen recht op huurtoeslag en de aftrekbaarheid van de betaalde hypotheekrente en het eigenwoningforfait laten we buiten beschouwing. De hypotheekschuld van de heer Van der Wolde bedraagt 200.000 euro. De hypotheekrente staat 20 jaar vast in een annuïteitenhypotheek.

De maandlasten in het eerste jaar:

De heer Van der Wolde: 750 x 12 = 9.000 euro.
De heer De Vries: 750 x 12 = 9.000 euro.

De verhuurder voert jaarlijks een verhoging van de huur door van 2,25 procent. Hierdoor stijgt de huur in het zesde jaar naar 838 euro en in het zestiende jaar naar 1.047 euro.

De maandlasten in het zesde jaar:

De heer Van der Wolde: 750 x 12 = 9.000 euro
De heer De Vries: 838 x 12 = 10.056 euro

De maandlasten in het zestiende jaar:

De heer Van der Wolde: 750 x 12 = 9.000 euro
De heer De Vries: 1.047 x 12 = 12.564 euro

De maandlasten na 30 jaar:

De heer Van der Wolde heeft de hypotheek volledig afbetaald en heeft geen hypotheeklast meer.

Uitgaande van een jaarlijkse huurverhoging van 2,5 procent is de huur inmiddels gestegen naar: 1.462 euro. Per jaar betaalt de heer De Vries 17.544 euro.

Daar komt nog bij dat de heer Van der Wolde ook nog een waarde heeft opgebouwd in de eigen woning. Dit kan hij uiteindelijk gebruiken als extra kapitaal voor bijvoorbeeld het deels aanvullen van het pensioen.. Of hij koopt een goedkoper huis en gebruikt de overwaarde voor andere bestemmingen.

Waarom zijn huurders meestal niet beter uit?

Over een langere periode gerekend zijn huurders in de meeste gevallen slechter uit in vergelijking met een huiseigenaar. Dat komt door stijgende huren door inflatie. De huren worden vaak per 1 juli verhoogd om de inflatie te corrigeren. Huiseigenaren kunnen de hypotheekrente voor bijvoorbeeld 20 jaar vastzetten en op deze manier de maandlasten gelijk houden of zelfs dalende maken. En de grootste klapper voor huizenbezitters is dat de hypotheek over bijvoorbeeld 30 jaar volledig is afbetaald. Het huis is hypotheekvrij en er zit ook nog eens een opgebouwde waarde in de stenen.

Hypotheekvorm toegelicht – de spaarhypotheek
19/07/2019

De spaarhypotheek was in het verleden een populaire hypotheekvorm. Wat maakte deze hypotheekvorm zo populair en waarom wordt deze hypotheek tegenwoordig niet meer afgesloten?

Lees artikel

Financiële veranderingen zodra kinderen 18 jaar worden
17/07/2019

Zodra kinderen 18 jaar worden gaan er dingen veranderen. Veel veranderingen hebben ook een financiële impact. Welke veranderingen kun je verwachten?

Lees artikel

Welke vooroordelen over de reisverzekering kloppen niet
12/07/2019

Er zijn vooroordelen over de reisverzekering. Hierdoor kun je onterecht van mening zijn dat je deze verzekering niet nodig hebt tijdens de vakantie. Een aantal vooroordelen willen we ophelderen.

Lees artikel

Nederland is Europees kampioen hypotheekschulden
10/07/2019

In vergelijking met de meeste andere Europese landen is het woningbezit in Nederland laag, maar wij zijn wel koploper als het gaat om een hypotheek op het huis. Hoe zit het?

Lees artikel