De persoonlijke lening wordt steeds populairder en het doorlopend krediet steeds minder populair. Waar wordt dit door veroorzaakt?Ga terug naar het artikeloverzicht


De twee meest gebruikelijke vormen van een consumptief krediet zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Wat maakt de persoonlijke lening steeds populairder?

In sommige gevallen kom je niet onder het lenen van geld uit. Als het toch moet, kies dan in ieder geval de lening waarbij de maandlasten nog te overzien zijn. Let vooral ook goed op de betaalbaarheid van een lening. Het liefst wil je de schuld binnen een paar jaren weer afbetalen, maar de maandlasten moeten wel dragelijk zijn.

Wat zijn de verschillen tussen de persoonlijke lening en het doorlopend krediet?

Deze leenvormen zijn voor verschillende doeleinden het meest geschikt. Met de persoonlijke lening maak je vaste afspraken met de geldverstrekker over de maandelijkse lasten en de looptijd van de lening. Dit maakt deze leenvorm zeer geschikt voor het kopen van een auto of het financieren van een verbouwing aan de eigen woning. In een doorlopend krediet spreek je met de geldverstrekker een bedrag af dat je maximaal mag lenen. Het afbetaalde bedrag kun je weer opnemen in een doorlopend krediet. Dat kan in de persoonlijke lening niet.

Wat maakt vooral de persoonlijke lening populair?

De banken lijken de nadruk te leggen op de persoonlijke lening. Er komen bijvoorbeeld speciale op doelgroepen afgestemde persoonlijke leningen voor ouderen. De persoonlijke lening is ook populair onder huizenbezitters die extra geld nodig hebben voor het verbouwen van een huis. Voor een groot bedrag is een tweede hypotheek gunstiger en voor een gering bedrag de persoonlijke lening. Als het geleende geld uit de persoonlijke lening wordt gebruikt voor de eigen woning, profiteer je onder voorwaarden van de regeling van de hypotheekrenteaftrek.

Wat is het gevaar van een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet biedt gemak, en dat is ook gelijk het gevaar. De afbetaalde bedragen kun je namelijk weer opnemen. Hierdoor is het aangaan van nieuwe schulden zeer laagdrempelig. Eigenlijk wil je zo snel mogelijk weer van de lening af. Zonder de lasten van het aflossen en het betalen van de rente ben je namelijk weer in staat om een spaarkapitaal op te bouwen. Zo verklein je de kans dat je in de toekomst weer moet lenen.

Met een doorlopend krediet tijdelijke tekorten opvangen

Voor het creëren van extra bestedingsruimte is een doorlopend krediet de betere keuze. Als je tijdelijk geen geld hebt is een doorlopend krediet beter dan het rood staan op de betaalrekening. Het kan ook een goed alternatief zijn voor een creditcard. Bij het niet tijdig inlossen van de schuld op een creditcard, betaal je namelijk een hoge rente

Voorkom schade aan jouw huis tijdens de vakantie
14/06/2019

Tijdens jouw vakantie heb je een grotere kans op schade aan jouw huis. Ook met een goede inboedel- en opstalverzekering kun je schade beter voorkomen of beperkt houden.

Lees artikel

Kiezen voor een persoonlijke lening
12/06/2019

De persoonlijke lening wordt steeds populairder en het doorlopend krediet steeds minder populair. Waar wordt dit door veroorzaakt?

Lees artikel

Wat maakt de inboedelverzekering noodzakelijk?
07/06/2019

De inboedelverzekering biedt dekking tegen schade door brand, maar de dekking is veel ruimer dan dat. Wat mag je van de inboedelverzekering verwachten?

Lees artikel

Veel Nederlanders lopen toeslagen mis
05/06/2019

Nederlanders met een naar verhouding laag inkomen hebben recht op toeslagen, maar ze moeten wel zelf in actie komen. Vooral met een variabel inkomen is het lastig inschatten waar recht op bestaat.

Lees artikel