De WA casco is de autoverzekering met de ruimste dekking. Maar voor oudere auto’s kan een beperktere verzekeringsvorm de betere keuze zijn. Waar is het van afhankelijk?Ga terug naar het artikeloverzicht


Een nieuwe auto verzeker je met de meest uitgebreide autoverzekering. Kan deze dekking nog uit voor een oudere auto? Wanneer niet meer?

Je verzekert jouw auto het liefst zo ruim mogelijk, maar de hoogte van de premie moet wel acceptabel zijn. De ruimste dekking biedt de WA casco autoverzekering (allrisk), maar natuurlijk is het ook de duurste verzekeringsvorm. Vooral voor oudere auto’s met naar verhouding nog maar een lage waarde is één van de twee beperktere verzekeringsvormen waarschijnlijk de betere keuze. Het blijft natuurlijk een kwestie van advies inwinnen en weloverwogen een keuze maken.

Wanneer kies je voor de WA autoverzekering?

Deze verzekeringsvorm biedt alleen dekking voor schade aangericht aan anderen. De schade aan je eigen auto kun je niet claimen bij de eigen verzekeraar. Ook niet als de schuld ligt bij de tegenpartij. De WA verzekering is verplicht en biedt van de drie verzekeringsvormen de meest beperkte dekking.

Toch maar de WA beperkt casco autoverzekering?

Ook deze verzekeringsvorm biedt uiteraard dekking tegen schade veroorzaakt aan anderen, maar ook schade aan jouw eigen auto is in sommige gevallen verzekerd. Dat is bijvoorbeeld het geval bij schade door brand, diefstal, ruitbreuk en aanrijding met loslopende dieren. Bij andere soorten aanrijdingen keert de verzekeraar je eigen schade niet uit. De belangrijkste dekking, namelijk schade aan de auto door een (eenzijdig) ongeval is niet meeverzekerd.

De ruime WA casco verzekering

Met de WA casco verzekering heb je geen zorgen bij een ongeval. Ook bij een ongeval door jouw schuld betaalt de verzekeraar je schadelasten. Dit is vooral belangrijk bij een schadelast van duizenden euro’s. Door één stuurfoutje kan een auto van 30.000 euro veranderen in schroot. Een dergelijk risico wil je natuurlijk niet zelf dragen, dus zorg je voor de juiste verzekering. Je kunt besparen door het kiezen van een goedkopere dekking, maar ook de voorzichtige rijder die nog nooit schade heeft gehad kan een keer pech hebben. Grote financiële risico’s moet je gewoon verzekeren.

Met veel schadevrije jaren kan de WA casco al snel uit

Oudere auto’s verzeker je niet meer met de WA casco autoverzekering, tenminste dat is vaak het advies. Maar oudere auto’s kunnen ook nog een hoge waarde hebben. Door schadevrije jaren kan de ruimste verzekeringsvorm vaak toch wel uit. Dat komt door de hoge korting op de premie door schadevrije jaren. Met 8 schadevrije heb je bijvoorbeeld recht op 75 procent korting op de premie. Met weinig schadevrije jaren kan de WA casco te duur zijn voor oudere auto’s.

Looptijd van de aflossingsvrije hypotheek
23/08/2019

De aflossingsvrije hypotheek kan problemen geven bij het bereiken van de einddatum. Het verlengen van de looptijd kan de oplossing zijn, maar er zijn ook andere oplossingen.

Lees artikel

Besparen op de vaste lasten met inzicht
21/08/2019

Weet je hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en waar het weer aan wordt uitgegeven? Inzicht voorkomt schulden en kan jou helpen met het besparen.

Lees artikel

Bied nabestaanden zekerheid voor 10 euro per maand
16/08/2019

Tegen een naar verhouding lage premie kun je de financiële gevolgen van het overlijden opvangen voor je nabestaanden. Met 10 euro kun je al een hoog bedrag verzekeren.

Lees artikel

Een studieschuld wordt toch niet zichtbaar?
14/08/2019

Er waren politieke plannen voor een schuldverklaring. Huizenkopers zouden deze op kunnen vragen om inzicht te krijgen in de studieschuld. Waarom gaat het toch niet door?

Lees artikel