De teleurstelling door de kleine lettertjes…

Binnen ons vakgebied staat één frustratie met stip op 1: Een schade die niet wordt uitgekeerd door de kleine lettertjes. De klant is er niet mee geholpen en het aanzien van onze branche zeker niet. Toch moet een verzekeraar, om zaken verzekerbaar te houden, eisen stellen aan de preventie van panden en de inhoud hiervan. Een pand zonder deuren en met een elektrische installatie uit 1950 is bijna vanzelfsprekend niet te verzekeren.

Als specialist in bedrijfsverzekeringen hebben wij dagelijks te maken met de kleine lettertjes. Wij weten waar we deze moeten vinden en informeren onze klanten in begrijpelijke taal hoe zij hier rekening mee moeten houden. Veelal hebben deze kleine lettertjes (vaak genoemd in de clausules) betrekking op de preventie-eisen waaraan moet worden voldaan om bij schade dekking te hebben. De volgende preventie-eisen komen wij veel tegen.

Inbraakbeveiliging

Meestal wordt hier gebruikgemaakt van preventie conform VRKI (de verbeterde risicoklassenindeling). Aan de hand van de VRKI wordt bepaald hoe groot het diefstalrisico is van de inhoud van een (bedrijfs)pand en welke beveiligingsoplossingen bij dit risico horen.

Steeds minder wijken verzekeraars af van de VRKI, maar het is voor ons een uitdaging om hiervoor een passende oplossing te zoeken in overleg met de klant en de verzekeraar(s).

Brandpreventie

Dit kan oplopen van enkele brandblussers tot een verplichte brandmeldinstallatie met doormelding naar de plaatselijke brandweer of zelfs een sprinkler installatie.  

Elektronische installatie

De eisen aan de elektronische installatie zijn het meest aan verandering onderhevig. Deze veranderingen kunnen betrekking hebben op het risico op brand als gevolg van de installatie, maar ook op het risico op letsel (wat van belang is volgens de Arbowetgeving).

Zo kunnen we verschillende eisen tegenkomen, waaronder NTA8220 (door een SCIOS Scope 10 gecertificeerd bedrijf), NEN3140, NEN1010 en NEN-EN-IEC 62446-1 (Scios Scope 12 – specifiek voor zonnestroominstallaties).

Onderverzekering

Een andere teleurstelling bij een schade kan ook onderverzekering zijn. Dit is van toepassing als bij schade blijkt dat de waarde van het pand of de inventaris hoger is dan het verzekerd bedrag op de polis.

De verzekeraar zal dan minder uitkeren dan nodig is om de schade te herstellen. Een deskundige-taxatie is dan een oplossing.

Een bijkomend probleem van alle preventie-eisen en de daarbij gecertificeerde oplossingen, is dat de geldigheid beperkt is. Zo zijn wij voor onze klanten zowel bij oversluiten van verzekeringen als gedurende de looptijd scherp op de eerder gestelde eisen en proberen we nieuwe verzekeringsoplossingen aan te dragen waarbij zo min mogelijk aanpassing van de certificering nodig is.

Door onze aandacht voor “de kleine lettertjes” zorgen wij dat onze klanten goed geholpen worden en kunnen rekenen op een positieve schadeafwikkeling.

Twijfel je of jouw preventie voldoet aan hetgeen op je polis is genoemd, neem dan direct contact met ons op. Wij lichten je graag in en informeren je over de verbeteringsmogelijkheden.

Neem contact op

Advies nodig?
Bel of mail ons!

Heb je vragen over bedrijfsverzekeringen, pensioen, hypotheek of andere financiële vraagstukken?

Neem dan direct contact met ons op.
Mail info@klasseadvies.nl